Itthon

EP képviselő: Orbán Viktor megnyerte az Európa-bajnokságot – a homofóbiáét

fotó: Telegraaf

 

Sophie in ‘t Veld, az Európai Parlament (EP) demokráciafigyelő csoportjának holland vezetője szerdán, július 7-én tartott beszédében értékelte azt a magyar törvényt, amely megtiltja az LMBT+ identitás megjelenítését az iskolákban, a reklámokban és a médiában.

Itthon a kormánypárti politikusok felháborodva ismételgetik, hogy ez a törvény nem vonatkozik a 18 éven felüliekre, de ez nem igaz: mivel minden olyan helyen tilos az LMBTQ közösség megjelenítése, ahol 18 éven aluliak megfordulhatnak, így az utcán is tilos a közösséget ábrázolni. Emiatt az RTL Klub például kénytelen volt letakarni azt a köztéri hirdetését, ami a Barátok közt című sorozat végét promózta, mert a fotón a sorozat azonos nemű házassága szerepelt.

A magyar kormány azt is ismételgeti, hogy a külföldi és a magyar kritikusok nem olvasták a törvényt és csak szalagcímekből tájékozódnak. (Sokat elárul arról, mennyit is tart saját szavazói értelmi képességeiről a Fidesz, ha azt a képtelenséget kellene elhinniük, hogy vezető európai politikusok úgy értékelik más tagországok jogalkotását és úgy hoznak döntéseket, hogy nincsenek a legpontosabb információk birtokában.) A törvényről szóló vitában Sophie in ‘t Veld az alábbiakat mondta:

„Kollégák, már most gratulálhatunk Orbán Viktornak, hogy megnyerte a kontinens leghomofóbabb törvényének Európa-bajnokságát.

A múlt héten az új európai szélsőjobboldali szövetség tagjai aláírták az „értékeik” közös nyilatkozatát, amelyek mélységesen homofóbok és szexisták, és egy ilyen szövetségre az egyetlen válasz az egyenlőség európai értékeinek szenvedélyes védelme.”

 

Sophie in ‘t Veld szerint Magyarország kizárása az Európai Unióból nem megoldás, ahogy azt egyesek javasolják.

„A kizárás nem megoldás, sőt, elárulja a magyar emberek millióit, akik számítanak Európa támogatására.”

 

 

Az Európai Parlament július 8-án elsöprő többséggel elítélte a magyar homofób propagandatörvényt, az elfogadott állásfoglalásban a képviselők az alapvető jogok egyértelmű megsértésének minősítik azt.

 

 

Európai Parlament: A magyar homofób törvény veszélyezteti az EU demokráciáját

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin