Nagyvilág

Európai Parlament: A magyar homofób törvény veszélyezteti az EU demokráciáját

 

Az Európai Parlament elsöprő többséggel elítélte a magyar homofób propagandatörvényt: a 459 igen, 147 nem és 58 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott állásfoglalásban a képviselők az alapvető jogok egyértelmű megsértésének minősítik azt.

Az állásfoglalásban az Európai Parlament hangsúlyozza, hogy ez nem elszigetelt eset, hanem egy újabb szándékos és előre megfontolt példája az alapvető jogok fokozatos leépítésének Magyarországon, ahol az államilag támogatott homofóbia és transzfóbia, valamint a dezinformációs kampányok a politikai cenzúra eszközeivé váltak.

A jelentés szerint ezek az emberi jogi jogsértések a demokrácia és a jogállamiság – beleértve a médiaszabadságot is – felszámolására irányuló szélesebb körű politikai menetrend részét képezik, és az uniós értékek rendszerszintű megsértésének tekintendők.

Az állásfoglalással a képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy indítson gyorsított eljárást Magyarország ellen. Az Európai Parlament egyúttal számos olyan magyarországi esetre is rámutatott, ahol a jogállamisági mechanizmust azonnal alkalmazni kellene az uniós költségvetés védelme érdekében, valamint mivel az ország nem felel meg az uniós jognak, így aggódnak a 7,2 milliárd eurós helyreállítási terv kifizetése miatt.

Az állásfoglalás szerint az EU elkötelezett a gyermekek jogainak védelme mellett, és úgy vélik, hogy a gyermekek mindenek felett álló érdekeit a tolerancia, az elfogadás és a sokszínűség előmozdítása a segíti vezérelvként, nem pedig homofóbia, a transzfóbia és a gyűlölet támogatása.

Kiemelik, hogy a szexuális irányultság és a nemi identitás összemosása a pedofíliával – ahogy azt a magyar törvény teszi – ellentétes a nemzetközi emberi jogi elvekkel és normákkal.

Az állásfoglalás párhuzamot von a magyar törvény, valamint a hírhedt orosz „melegpropaganda-ellenes” törvény között, amit 2013-ban fogadtak el, és aminél a magyar verzió jóval szigorúbb.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) még 2017-ben kimondta, hogy az orosz törvény megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét.

Az pedig jelzés értékű, ha ezek után a magyar kormánypártok az orosz verziónál is szigorúbb, és arra túlságosan is hasonlító törvényt fogadnak el. Emiatt az állásfoglalás felhívja az Európai Bizottságot, hogy

vizsgálja meg az EU-ban zajló LMBTQ-ellenes kampányok finanszírozását, amelyek egyértelműen veszélyt jelentek az EU demokráciájára és a nemzetbiztonságára.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin