Nagyvilág

Elvettek egy török babát a meleg nevelőszülőktől Németországban

szomorú játék
Fotó: Trym Nilsen, Unsplash

 

Idén májusban egy török bevándorló család 10 hónapos kisfiát állami gondozásba vette a Jugendamt, a német gyermek- és ifjúságvédelmi hivatal. Az anya pszichés problémákkal küzd, ezért úgy ítélték meg, nem alkalmas a gyermek nevelésére. A kisfiút német, meleg nevelőszülőkhöz utalta ki a hivatal, amit a család hevesen ellenezni kezdett.

Az ügy odáig fajult, hogy a török állam is beleavatkozott, és lobbizni kezdett a német hatóságoknál.  Az anya panaszkodott, hogy csupán egy hónapban egyszer láthatta a kisfiút, ráadásul a nevelőszülők az otthonától egy órányi autóútra lévő Kölnben élnek. Több török család is hasonló esetről számolt be, amikor is úgy érezték, a Jugendamt szándékosan nehezíti meg a bevándorlók helyzetét. A Daily Sabah török újság szerint a családok félnek orvoshoz vinni a gyermekeiket, mert azok apró-cseprő problémák esetén is értesítik a Jugendamtot.

A törökországi Családi, Munkaügyi és Szociális Minisztériumnak Düsseldorfban van attaséja, aki ügyvédet fogadott a családnak. Az anya szerint a médiában megjelent cikkek is hozzájárultak ahhoz, hogy a Jugendamtot nyomás alá helyezzék. A török minisztérium az utóbbi években külföldön is aktívan lobbizik, arra próbálja rávenni más államok gyermekvédelmi hatóságait, hogy a török bevándorlók gyermekeit azonos nemzetiségű nevelőszülőknél helyezzék el.

Az anya, akit csak A.K. néven emlegetnek, úgy nyilatkozott, reméli, hogy a kisfiát egy török családnak adják át, hogy „ne fosszák meg a török kultúra és nyelv elsajátításának lehetőségétől.”

A minisztérium javaslatot is tett önkéntes török nevelőszülőkre a Jugendamtnak. 2015 óta a minisztérium mintegy 200 gyermeknek segített visszakerülni vér szerinti szüleikhez. A török elnök felesége, Emine Erdoğan személyes kampányának hatására pedig 599 család jelentkezett nevelőszülőnek európai országokban.

A konzervatív, vallásos törökök hevesen ellenzik az LMBTQ-jogokat, nemrég pédául Isztambulban tüntettek a „normális családok” mellett.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin