Nagyvilág

Ezrek tüntettek az “LMBTQ-lobbi” ellen Isztambulban

isztambul lmbtq-ellenes felvonulás
“Globális és imperialista szervezetek, el a kezekkel a gyerekeinktől!” -áll a tüntető tábláján. / Fotó: Yasin AKGUL AFP

Vasárnap Isztambul Fatih negyedében több ezer ember gyűlt össze, hogy az általuk “LMBTQ-lobbinak” nevezett jelenség ellen tüntessenek. Fatih köztudottan a török város leginkább vallásos negyede, ahol rendkívül konzervatív muszlimok élnek.

A rendezvényt 150 civil szervezet támogatta, a színpadon ezek képviselői, pszichiáterek és influenszerek mondtak beszédet. A fő szervező a Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu (Harc és Egység az Eszmében Platform) volt, akik öt éve küzdenek a “nemzetközi LMBTQ-lobbi” ellen. Kürşat Mican, a szervezet elnöke szerint az “LMBTQ-lobbi” azon dolgozik, hogy “tönkretegye a család egységét és megakadályozza a természetes szaporodást. Aláírási kampányunkban 150 ezer aláírást gyűjtöttünk, és szakértők véleményével együtt be fogjuk nyújtani javaslatainkat a parlamentnek.” Állítása szerint több halálos fenyegetést is kaptak, ami csak megerősítette őket abban, hogy helyesen cselekszenek. “Mi nem egyes emberek ellen vagyunk, hanem ezt a globális lobbit célozzuk meg” – állította.

A tüntetők táblákkal és török zászlókkal vonultak az egyik parkból a negyed központi terére, miután a parkban felállított színpadon mintegy egy órán át beszédeket hallgattak meg. Az egyik felszólaló szerint az LMBTQ egy “hit”, de nem tud növekedni, mint más hitek vagy eszmék, mert “csak a derékon alul szólítja meg” az embereket. “Undorítónak” és “ijesztőnek” nevezte a jelenséget, melynek célja szerinte, hogy megrontsa a gyerekeket és a természetet. A menet a Beyazıt téren végződött, ahol a Platform sajtótájékoztatót tartott.

Mican a sajtótájékoztatón tovább hangoztatta, hogy az LMBTQ-lobbi megállítása a céljuk. “Az élethez való jogért vagyunk itt. Meg kell állítani az egzisztenciális erőszakot. Egyetlen kérésünk, hogy hagyják abba ezt a propagandát és ráerőltetést, mely az emberi létet veszélyezteti.” Egyúttal provokációval és gyűlöletkeltéssel vádolta meg az LMBTQ-közösséget, miközben úgy nyilatkozott, hogy “mi nem akarjuk, hogy bárkinek is baja essen.”

Az eseményt korábban az állami televízió, a TRT is reklámozta. A felvonulást számos jogvédő csoport elítélte, akik online tiltakoztak a megtartása ellen.

Bár Törökországban már 1858-ban dekriminalizálták a homoszexualitást, Recep Tayyip Erdoğan elnök pártja és hívei messzemenően ellenenzik az LMBTQ-mozgalmakat. Tavaly a nők védelmére irányuló isztambuli egyezményből is kivonták magukat, azzal az ürüggyel, hogy az egyezmény a homoszexualitást bátorítja és veszélyt jelent a hagyományos családi értékekre.

2014-ben az isztambuli pride-on több mint százezren vettek részt, azt követően azonban a hatóságok minden felvonulást megpróbáltak megakadályozni. Tavaly júniusban 200 embert tartóztattak le egy felvonuláson, idén májusban pedig egy egyetemi pride-ot oszlattak fel rohamrendőrök.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb