Itthon

Eltávolíttatta a Szivárványcsaládokért Alapítvány plakátját egy szolnoki iskola

A gyerekek jogaira hívja fel a figyelmet a kampány, mégis eltávolíttatta a plakátot egy szolnoki iskola – olvasható a Szivárványcsaládokért Alapítvány Facebook-bejegyzésében. A szervezet november közepén indított országos plakátkampányt – néhány nappal később a televízióban is folytatódott -, amelynek fő üzenete, hogy ami valóban számít, abban nincs különbség a családok között, hiszen a család az család. “Fontosnak tartottuk, hogy eljutassuk mindenhova a szeretet hangját és végre olyan plakátokkal találkozzatok, ami a erről szól. A kampány egészen december közepéig fog futni” – olvasható az alapítvány akkori közleményében.

A 402-es főút szolnoki szakasza forgalmas hely, ahol négysávos a forgalom és itt helyezték el a Szivárványcsaládokért Alapítvány plakátkampányának egyik plakátját. Ugyanaz a szeretet – hirdette az egyenlőségjelbe írt egyszerű felirat, fehér alapon.

 

Fotó: Szivárványcsaládokért Alapítvány, Facebook

Azt szerettük volna megmutatni, hogy a szivárványcsaládokban a szülők ugyanazzal a szeretettel, törődéssel és aggódással nevelik a gyerekeiket, mint bármelyik magyar család. Arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy mindezek ellenére az állam nem biztosít azonos jogokat nekik. A plakátok helyét nem mi választottuk ki.” – olvasható az Alapítvány Facebook-bejegyzésében.

Hangsúlyozzák, hogy nagyon fontosnak tartották, hogy olyan plakátot készítsenek, amely pozitív üzenetet hirdet. Ahogy azt is, hogy végre legyenek olyan plakátok is az utcákon, amik a szeretetről szólnak. A szolnoki Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola azonban a plakát eltávolítását kérte a területén lévő reklámtábláról. Mivel a plakátcég nem akarta elveszíteni a plakáthelyet, a kérésnek eleget tettek, és a kieső felületért máshol kárpótolták a Szivárványcsaládokért Alapítványt.

„A történteket azonban elgondolkodtatónak tartjuk, és a miértekről jó lenne beszélgetni azokkal, akik a döntést meghozták.”

A plakát semmilyen bántó, negatív vagy provokatív elemet nem tartalmazott, vajon miért érezték úgy, hogy el kell távolíttatni? Ki hozta meg a döntést, az iskola, vagy a fenntartó egyház? A plakát üzenetének pontosan melyik részével nem értenek egyet? Hogy a szivárványcsaládokban élő szülők ugyanúgy szeretik a gyerekeiket, mint bárki más, a gyerekeik pedig őket? Vagy a kampány tartalmát utasítják el, hogy az érintett gyerekeknek ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint az összes többi gyereknek? Gondoltak arra, hogy minden bizonnyal az intézménybe is jár olyan gyerek, aki – vagy akinek a szülei, vagy a tágabb családjában valamelyik hozzátartozója – az LMBTQ közösség tagja, és azt látja, hogy a családjukat összetartó szeretetről szóló plakát ellen tiltakozás indul és el kell tüntetni?” – folytatódik a bejegyzés.

A plakátot átragasztása az Alapítvány szerint olyan, mint a problémák szőnyeg alá söprése. „Szivárványcsaládok ettől még vannak és lesznek is. Ahogyan az sem változott, hogy ezekben a családokban az egyik szülőt a magyar jogszabályok nem ismerik el szülőnek, ami számtalan módon hozhatja nehéz vagy éppen lehetetlen helyzetbe őket, és igazságtalan a gyerekekkel szemben, akiket a törvények fosztanak meg az egyik szülőjüktől.

Mi hiszünk abban, hogy minden kisgyerekes családnak azonos jogokat és támogatást kellene biztosítani, mert ez a gyerekek érdeke. Próbálunk beszélgetni erről. Ez az elutasítás azt mutatja, hogy erre a párbeszédre szükség van ma Magyarországon.” – zárul a közlemény.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin