Nagyvilág

Először lett azonos nemű pár születésénél fogva hivatalosan szülője gyereknek Írországban

Történelmet írt az ír Geraldine Rea és Niamh O’Sullivan, miután ők lettek a szigetország első azonos nemű párja, akiket születésétől fogva szüleiként jegyeztek be egy gyermeknek. Sőt, az ő esetükben nem is egy, hanem rögtön két babáról van szó, Réidín és Aoibhín ugyanis ikrek.

Az úgynevezett Gyermek és Családi Kapcsolatok Törvény (Child and Family Relationships Act) tavaly májusban lépett életbe Írországban és lehetővé teszi, hogy azt a szülőt is a gyermek születésétől kezdve szülőként tartsák nyilván a születési anyakönyvi kivonatban, akinek azonos nemű párja termékenységi klinika közreműködésével esett teherbe és szült.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Például azt, hogy akár Geraldine, akár Niamh beoltathatja a lányokat, hozzájárulhat egészségügyi beavatkozáshoz, vagy néhány év múlva dönthet iskolai kérdésekben – nem csak kizárólag egyikük. Geraldine hét hete szült és az ír állami RTÉ csatorna a napokban készített a szivárványcsaláddal interjút.

 

 

A törvény életbe lépése előtt jóval bonyolultabb volt az azonos nemű párok dolga: bíróságon kellett kérvényezni, hogy a másik szülőt is tüntessék fel a gyerek születési anyakönyvi kivonatában.

Azt azonban LMBTQ-szervezetek és állami szervek is hozzáteszik, hogy az azonos nemű párok jogegyenlősége ezzel még közel sem teljes. Azok dolga a törvénnyel sem lett könnyebb, akik örökbefogadnak, béranya segítségével lesz gyerekük, vagy egyszerűen nem valamelyik termékenységi klinikán keresztül intézik a megtermékenyítést. Hatványozottan igaz ez a meleg párokra, hiszen ők garantáltan nem tudnak gyermeknek életet adni.

Borítókép: RTÉ News

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin