Nagyvilág

Elismerte tettét az 1988-ban meggyilkolt meleg egyetemista gyilkosa

Scott Johnson (jobbra) a bátyjával, Steve Johnsonnal

 

Az amerikai Scott Johnson 1986-ban költözött Ausztráliába, ahol jogilag már létezett egyfajta élettársi kapcsolat az azonos nemű párok számára. A homofóbia azonban tombolt, csak 1984-ben dekriminalizálták a homoszexualitást Új-Dél-Wales államban. A melegek másodrendű állampolgároknak számítottak, bandák vadásztak rájuk, akik tudták, a rendőröket nem érdeklik a gyűlölet-bűncselekmények, a melegek pedig félnek a rendőrséghez fordulni.

Scott Johnson 1988-ban meghalt, holttestét egy magas szikla lábánál találták meg, a rendőrség pedig gyorsan lezárta az ügyet, elkönyvelték öngyilkosságnak. Családja soha nem hitte, hogy az egyetemista valóban öngyilkos lett.

„Elképzelhetetlen volt számomra, hogy Scott elment valahová és leugrott egy szikláról” – mondta bátyja, Steve Johnson egy interjúban 2018-ban, amikor még mindig kétségbeesetten igyekezett elérni az igazság kiderítését. 2005-ben szerzett tudomást arról, hogy a környékbeli tengerparton történtek hasonló halálesetek, amelyekben meleg férfiak voltak az áldozatok.

Amikor a helyi rendőrség kevés érdeklődést mutatott öccse ügyének újbóli megnyitására, felbérelt egy nyomozót, aki bírósági feljegyzéseket talált olyan bandákról, amelyek abban az időben meleg férfiak ellen követtek el támadásokat a körükben népszerű tengerpartokon.

2012-ben és 2015-ben is kérték az ügy újbóli megnyitását, de a rendőrség mindkét alkalommal úgy ítélte, semmi sem utal arra, hogy Scott nem öngyilkos lett. 2017 novemberében azonban egy új vizsgálat arra jutott, hogy az egyetemistát egy meleggyűlölő banda gyilkolta meg, ami új nyomozáshoz vezetett. Becslések szerint a nyolcvanas évek végén akár 80 meleg férfit is meggyilkolhattak ezek a bandák Sydneyben és környékén – sokakat sziklákról löktek le.

Az új eredmények nagy nyilvánosságot kaptak, és az ausztrál rendőrség végül újranyitotta az ügyet, 1 millió dolláros jutalmat ajánlottak fel az információkért, ahogy Steve Johnson is. Így sikerült végül eljutni a feltételezett elkövetőhöz, Scott White-hoz, akit 2020 májusában letartóztattak.

Ezen a héten a tárgyalása előtti meghallgatáson White váratlanul bűnösnek vallotta magát, számol be róla a BBC. Ez még az ügyvédeit is meglepte, akik azzal próbálták a beismerést visszavonni, hogy szerintük az 50 éves férfi szellemileg nem beszámítható. Csütörtökön azonban a Legfelsőbb Bíróság elutasította ezt a kérelmet.

„Nagyon megkönnyebbültünk, hogy a vádlott a lelkében megtalálta a módját, hogy beismerje tettét és bűnösnek vallja magát, és hogy véget vessen ennek az egésznek, úgyhogy nagyon örülök ennek” – mondta a bíróság előtt Scott Johnson. „A testvéremre gondolok, és arra, hogy milyen sok ember törődött a sorsával, hogy ma eljussunk ide.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin