Itthon

Elbukott Novák Előd javaslata a szivárványzászló betiltásáról középületeken

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága a mai napon tárgyalta Novák Előd, a Mi Hazánk parlamenti képviselője javaslatát, amelynek célja az lett volna, hogy törvényileg tiltsa a szivárványzászló kihelyezését középületekre.

A javaslat az alábbiak szerint módosította volna a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvényt:

A címer és a zászló (lobogó) használata során mindenki köteles megőrizni azok tekintélyét és méltóságát. A 7. § (1) bekezdésében meghatározott középületeken, vagy azok előtt tilos a különböző szexuális és nemi irányultságokra, illetve az azokat képviselő politikai mozgalmakra utaló, azok népszerűsítésére törekvő jelképek elhelyezése.”

Az elmúlt években rendszeressé vált, hogy a hivatkozott rendelkezéssel érintett középületek homlokzatára az egyes szexuális- és nemi irányultságú csoportokat összefogó politikai mozgalmakhoz köthető ún. szivárványzászló került elhelyezésre.

A szivárványzászló – a közvélemény által kirívó szeméremsértésekkel, család- és közösségellenességgel azonosított „LMBT” mozgalom jelképeként – az állampolgárok többségének meggyőződését, érzületét súlyosan sértő módon, megbotránkozást kiváltva, a helyi közakarat ellenében, nagy nyilvánosság előtt került ily módon közszemlére tételre.

A szivárványzászló középületeink homlokzatán a magyar nemzeti lobogó mellett, azzal azonos méretben, mintegy egyenrangúként történő elhelyezése sértő és lealacsonyító módon meggyalázza Magyarország zászlaját, a kiemelt büntetőjogi védelmet élvező nemzeti jelképünket. Mindezért, a közjogi intézményeink és nemzeti jelképeink méltóságának fokozottabb védelme érdekében a zászlótv. idézett általános rendelkezésének kiegészítéseként, a jogalkotó részéről szükségessé vált a fenti tiltó szabály bevezetése” – olvasható a módosítási javaslat indoklásában. Novák Elődnek egyébként épp két héttel ezelőtt függesztette fel a mentelmi jogát a parlament szivárványzászló-rongálás miatt.

Az indítványra reagálva Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, egyben a Bizottság egyik alelnöke elmondta, hogy ez az egész valójában nem a zászlóról szól, hanem egy 500 ezer fős közösség elleni hangulatkeltésről és megfélemlítéséről. „Felháborítónak tartom és minden elemében visszautasítom. Ezzel a Mi Hazánk azt folytatja, amit a Fidesz-KDNP koalíció évek óta csinál” – tette hozzá az ellenzéki politikus, akivel az áprilisi országgyűlési választás előtt készítettünk interjút életútjáról és saját melegsége megéléséről.

A javaslat végül a bizottságban elbukott, a többség nemmel, vagy tartózkodással szavazott, így törvény biztosan nem lesz belőle.

Október 11-én, azaz előbújás nemzetközi napján alakult meg a parlamentben a Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselői csoport az LMBTQ emberekért, amelynek Sebián-Petrovszki László is alapító tagja.

 

Sokszínű Magyarországért néven alakult országgyűlési képviselői csoport

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin