Itthon

Szivárványzászló-rongálás miatt felfüggesztette Novák Előd mentelmi jogát a parlament

Hétfőn az Országgyűlés három képviselő mentelmi jogát is felfüggesztette – számol be a Telex. Csárdi Antal és Hadházy Ákos mellett erre a sorsa jutott Novák Előd, a szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa is, aki ellen idén februárban emeltek vádat garázdaság és rongálás miatt.

2020 augusztusában a Budapest Pride ideje alatt Novák leszedte a szivárványzászlót az újbudai önkormányzat épületéről. Novák akkor még a XI. kerületeben volt önkormányzati képviselő. A februári közlemény nem említette név szerint a politikust, csak 41 éves helyi önkormányzati képviselőként hivatkoznak rá.

A vád szerint Novák egy társával 2020. augusztus 18-án megjelent a XI. kerületi önkormányzat épülete előtt azért, hogy leszedjék a zászlótartó rúdon lévő szivárványszínű zászlót. „A 41 éves vádlott a zászlótartó rúd fedelét felfeszítette, majd a zászlót levonta, és azt a társának átadta. Társa ezután a zászlót egy zsákba tette, majd motorral elhajtott a helyszínről. A vádlottak cselekményét ismeretlen társuk videón rögzítette” – áll a vádiratban. A közlemény szerint ezután a zászlót egy szeméttárolóba dobták.

A zászlótartó szerkezet megrongálásával okozott kár csaknem 50 ezer forint volt, a megsemmisített szivárványszínű zászló értéke pedig több mint 20 ezer forint volt, írják.

Novák emellett 2019 szeptemberében egy XI. kerületi művelődési központban megrendezett fotókiállításon egy leszbikus csókot ábrázoló fotót piros festékszóróval fújt le, ezzel pedig csaknem ötvenezer forint kárt okozott.

A mentelmi jog valamennyi modern parlamenti rendszer elengedhetetlen tartozéka. Kifejlett formájában fő rendeltetése az, hogy a képviselők személyes biztonságának fokozott védelmével óvja a törvényhozó testület függetlenségét a parlamenten kívüli illetéktelen befolyásoktól és zaklatásoktól. Ez a jog minden parlamenti képviselőt megillet. Jelentése, hogy a képviselő nem vonható felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, szavazata, véleménynyilvánítása miatt, és emiatt büntetőeljárás sem indulhat ellene. Forrás: Wikipédia

 

Bohócot csinált az internet a szivárványzászlóra gerjedő Novák Elődből

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin