Hírek

Egyesült Királyság: 49 000 elítélt meleg férfit menthetnek fel

Mióta a Kódjátszma sikeresen bejárta a világot, Nagy-Britanniában többször felmerült, hogy miután 2013-ban II. Erzsébet királynő posztumusz felmentette Alan Turingot, a többi homoszexualitásáért üldözött férfival is hasonlóan kéne eljárnia. A biszexuális Simon Hughes liberális demokrata képviselő és igazságügyi miniszter szerint akár a májusi parlamenti választások előtt sor kerülhet a fontos szimbolikus gesztusra. Ha pedig mégsem történne meg, akkor is mindenképpen része lesz pártja választási programjának.

11042991_932501103440322_2643901207655579385_n

A kampány, amelynek során körülbelül 49 000 férfi ítéletének eltörléséről van szó, a Kódjátszma második világháborús hősének, Alan Turing matematikusnak a nevével forrt össze. Turing-ot bűnösnek nyilvánították „közerkölcssértés” vádjával, és a homoszexualitása miatti üldöztetése vezetett korai halálához. A petíciót, amit hasonló sorsra jutott társainak felmentéséért indítottak, 512 000-en írták alá.

Simon Hughes a következőket nyilatkozta a GayStarNews-nak, miután részt vett egy beszélgetésen a londoni Egyetemista Pride-on: „Mióta Turing-ot felmentették, ezen dolgoztam az Igazságügyi Minisztériumban. Egyelőre nincs megegyezés a kormány tagjai között, de remélem, hogy még a választások előtt sikerül megszavaznunk a döntést. Ha nem, akkor része marad a kampányunknak.” A felmentés egyébként automatikusan fog működni, és azokra is érvényes lesz, akik Turing-hoz hasonlóan közvetett módon haláloztak el a korábbi törvények miatt.

A BBC híradósa, Evan Davis által vezetett beszélgetésen a parlamenti pártok közül több is képviseltette magát, hogy potenciális szavazókat gyűjtsenek az (LMBT) egyetemisták körében. Lord Michael Cashman, a Munkáspárt meleg képviselője a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat jövőjéről szólván a meleg férfiak véradására vonatkozó szabályozáson változtatna. Jelenleg, ha egy férfi egy másik férfivel bocsátkozik szexuális aktusba, egy évnek kell eltelnie, mire legközelebb vért adhat az Egyesült Királyságban. Lord Cashman a következőket mondta: „Ezzel az üggyel foglalkoztam az Európai Parlamentben, és az Európai Bizottság megállapította, hogy a tiltás diszkriminatív. Most az a feladatunk, hogy ez a nézet egész Európában elterjedjen.” A konzervatív Mike Freer, aki szintén meleg, így szólt a hallgatókhoz: „A legfontosabb dolog, akár meleg vagy, akár hetero, az a gazdaság. A kormányunk ebben eddig sikeres volt, és az is marad a jövőben.” Amelia Womack, a Zöld Párt küldöttje pedig azt ígérte nekik, hogy pártja eltörölné a tandíjat. 

A beszélgetés végén kézfeltartással felmérték, hogy nagyjából hogyan alakulnának a szavazótáborok. Ebből kiderült, hogy a legtöbben a Munkáspártra vagy a Zöld Pártra szavaznának, és senki sem választaná a UKIP-ot, a helyi szélsőjobboldali erőt. A 10. Egyetemista Pride-on regisztrálni is lehetett szavazóként, amivel egyértelműen ösztönözni szeretnék a fiatalokat. A felmérések szerint ugyanis a 18-24 évesek körében volt a legalacsonyabb a szavazók aránya a 2010-es parlamenti választásokon: mindössze 52%-uk élt szavazati jogával.

A következő beszélgetésen az LMBT közösség tévés és filmes reprezentációjáról szólt, amin többek között Dustin Lance Black, a Milk Oscar-díjas forgatókönyvírója – és Tom Daley párja – is részt vett.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin