Itthon

Egyedülálló és azonos nemű szülők vallomásai a gyermekeikről

fotó: Szivárványcsaládokért Alapítvány

 

Szülők vallomásai a gyermekeikről, vannak köztük egyedülállók és azonos nemű párok. Az a közös bennük, hogy olyan gyermekeknek adtak esélyt arra, hogy családban nőjenek fel, akikre minden heteroszexuális házaspár nemet mondott. Az örökbefogadók egy életre szóló felelősséget vállaltak. A történeteik közül osztott meg néhányat a Szivárványcsaládokért Alapítvány.

“Négy és fél éves kisfiút fogadtam örökbe egyedülállóként másfél éve. Házaspároknak nem kellett a megyében, mert roma származású, sajátos nevelési igényű gyermek volt. Ő simán bent maradt volna a rendszerben. Négy és fél éves koráig négy helyen élt.”

 

“A kisfiam cigány származású anyukáját kiemelték a családjából. 16 évesen szült. A gyermekem így gondozatlan terhességből és magzati éhezéssel született, totál kancsal volt, szívproblémákkal és gyenge idegrendszerrel. Születése után az anyukája megszökött, a gyereket a saját nevelőszüleinél hagyta. Négy hónapos korában átkerült fiatalabb nevelőszülőkhöz. Házaspároknak nem kellett. Két és fél éves korában ajánlották ki nekem. Addigra én voltam a negyedik anyuka az életében.”

 

“Kétéves kislányomat előttem több házaspár is megnézte. Meghalt ikertestvére, a saját kórtörténete, erős roma rasszjegyei, kancsal szeme és hiányzó lábujjai miatt a párok mind elutasították őt. Én azonnal tudtam, hogy ő egy “főnyeremény”. Elfogadtam őt úgy, ahogy van.”

 

“A lányom másfél éves korában vált örökbeadhatóvá, mert addig látogatták a szülei. Több mint egy év ment el utána az életéből azzal, hogy két házaspárnak is bemutatták. Mindkettő nemet mondtak rá, vélhetően a származása és a fejlődési elmaradásai miatt. Pár hét híján 3 éves volt, amikor hazavittem. Az ügyintéző azt mondta nekem, ha én is nemet mondtam volna rá, akkor külföldi örökbefogadókhoz került volna, mint a bátyja. Nekem eszem ágában sem volt nemet mondani, gyönyörű, csodálatos, okos kislány. Az életem fénysugara.”

 

“A kisfiúnk koraszülött, 26. hétre agyvérzéssel született, roma származású gyerek. Gondozatlan terhességből. A párok, akiknek kiajánlották, végül mégsem vállalták, pedig volt, aki többször is meglátogatta. Mi kétévesen kezdtünk barátkozni vele. Pár nap alatt kiderült, hogy gyakorlatilag siket – ami azonnal magyarázatot adott arra, hogy miért nem mond egy szót sem. Párommal megtanultuk a jelnyelvet, és évekig úgy kommunikáltunk vele. Mostanra, tíz évvel az örökbefogadás után már hangzó nyelven is tudunk beszélgetni.”

 

Tegnap jelent meg az a kormányrendelet, amely az örökbefogadás 2021. március 1-től, hétfőtől érvényes szabályait tartalmazza. Ezentúl egy politikus, Novák Katalin engedélye kell ahhoz, hogy az egyedülállók örökbe fogadhassanak. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök korábban a kiskapuk bezárásáról beszélt, Novák Katalin családügyi miniszter pedig trükközéssel és a “szabályozás kijátszásával” vádolta az örökbefogadásra jelentkező azonos nemű párokat, az alapítványnak nincs kétsége arról, hogy a módosítás a szivárványcsaládok ellen irányul. Mint írják, amiről eddig szakemberek döntöttek, arról ezután egy politikus fog, és az azonos nemű párok örökbefogadása ellehetetlenül.

A hazai szabályozás értelmében az azonos nemű párok úgy jelentkezhetnek örökbefogadásra, ha a papírokat az egyikőjük adja be, egyéni örökbefogadóként. Ez teljesen szabályos, törvényben szabályozott lehetőség, nincsen tehát szó semmiféle kiskapuról.

Bár a miniszter a kiadott közleményében a szakemberek szerepét hangsúlyozza, a kormányrendeletből pontosan kiderül, hogy a végső döntés nem a szakemberek, hanem egy politikus kezében van. Ha egy kisgyermekre a házaspárok nemet mondtak, akkor kerülhet egyéni örökbefogadóhoz. Márciustól ha a jelentkezőt a gyermekvédelmi szakszolgálatnál és a gyámhivatalnál is alkalmasnak találtak az örökbefogadásra, a döntést akkor sem hozhatják meg a szakemberek. Az iratokat át kell adniuk a családpolitikáért felelős miniszternek. Egy politikus asztalára kerül a dosszié – benne az összes papírral, ami arról tanúskodik, hogy a jelentkező a szakemberek szerint jó szülő lenne.

Novák Katalin 15 napig gondolkodhat, a döntéséről nyilatkozatban értesíti a gyámhivatalt. A jelentkezőt csak akkor lehet alkalmasnak nyilvánítani, ha ahhoz a miniszter hozzájárult. A Szivárványcsaládokért Alapítvány álláspontja szerint az örökbefogadás feltételeinek szigorítása épp a legnehezebb sorsú kisgyerekkel szemben igazságtalan. Az azonos nemű párok nyitottabbak a problémásnak gond gyerekek örökbefogadására. Ha őket kizárják a lehetséges szülők közül, az végső soron a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztja meg attól, hogy családban nőhessenek fel.

Novák Katalin miniszter a múlt héten azt mondta az Indexnek, hogy “a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között”. A Szivárványcsaládokért Alapítványnál ezzel szemben úgy gondolják, hogy a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden kisgyerek szerető családra találhasson. Köztük az az évi 70 kisgyerek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe. Vagy az a 250, akit külföldre visznek örökbeadni. Őket a házaspárok eddig sem, és ezek után sem fogják örökbefogadni.

Ezért arra kérik a kormányt, hogy az örökbefogadásoknál állítsa vissza a régi rendszert, amelyben gyermekek sorsáról nem egy politikus, hanem a szakemberek döntöttek. Ezen túlmenően alakítson ki olyan szabályozást, ahol az örökbefogadásnál csak az számít, hogy a jelentkezők jó szülők legyenek és a gyerekeknek szerető családot biztosítsanak. Legyenek akár különböző, vagy azonos neműek, vagy akár egyedülállók.

Támogasd a Szivárványcsaládokért Alapítványunk munkáját acsaladazcsalad.hu oldalon!

 

 

Budapest Pride: társadalmi támogatottság nélküliek a Fidesz homofób törvényei

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin