Itthon

Novák Katalin szerint egyáltalán nem fontos, fogadhatnak-e örökbe gyereket az azonos nemű párok

Az Indexen jelent meg interjú Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterrel.

A beszélgetés során számos témát érintettek, így jutott idő az azonos nemű párok gyerekvállalására is. Az interjú készítője felemlegette A család az család kampányt, amelyet tegnap több mint 40 márka biztosított támogatásáról és rákérdezett, szerepel e a miniszter feladatai között az azonos nemű párok gyerekvállaláshoz való jogának újraszabályozása.

Még a 2009-es, élettársakról szóló törvény mondja ki, hogy a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe. Ennek ellenére vannak, akik jogi kiskapukat keresve megpróbálták, próbálják kijátszani a szabályozást. Lehet vitatkozni arról, hogy mi mindent, illetve mit nem tesznek lehetővé a törvényeink, azonban jelenleg a szabály az szabály, és mi ezt tartatjuk be.

Rögzítsük: itt nem arról van szó, hogy ki kit szerethet, hogyan élhet, kihez vonzódhat, hanem arról, hogy azokról a teljesen kiszolgáltatott gyerekekről, akikről lemondtak a vér szerinti szüleik, hogyan gondoskodik az állam. Ez nagy felelősség. Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között, és mi eszerint állunk a kérdéshez

– foglalta össze a miniszter.

Ezzel kapcsolatban rákérdeznek a miniszternél arra is, hogy a jövőben valóban ellehetetlenülnek-e az egyedülállók örökbefogadási esélyei. „Mi elsősorban azt szeretnénk, ha van olyan házaspár, akik készek örökbe fogadni azt a gyermeket, ők elsőbbséget élvezzenek. Ebben változtak valamelyest a szabályok, újabban nemcsak területi alapon, hanem országosan is megnézzük, hogy találunk-e ilyen házaspárt. Ha nem, akkor jöhetnek az egyedülállók. Olyanok, akik valóban egyedül élnek, nem trükköznek” – hazudja a miniszter, hiszen az azonos nemű párok eddig sem „trükköztek”, amikor gyereket szerettek volna örökbe fogadni.

A gyermekvédelmi szakszolgálatok előtt eddig sem volt titok, hogy azonos nemű párjukkal élnek, csupán alkalmazkodni kényszerülnek a mostanáig hatályos szabályozáshoz – amelyet március elsején vált fel az új törvény. Utóbbi értelmében ellehetetlenül a meleg és leszbikus párok örökbefogadási lehetősége.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin