Kultúra

Egy fenékkel két lovat

2016. június 23-án mutatják be Carlo Goldoni Két úr szolgája című darabjának Richard Bean által írt átiratát, az Egy fenékkel két lovat című zenés komédiát Pelsőczy Réka rendezéséban Nagy Dániel Viktor, Lovas Rozi, Lukáts Andor és Friedenthal Zoltán főszereplésével a Belvárosi Színházban. A darab az elmúlt években már hangos sikereket ért el a Broadway-n és a Westenden is. Ez a bemutató az Orlai Produkciós Iroda adaptációkat bemutató sorozatának legújabb eleme, mely az Őszi szonáta és a Várj, míg sötét lesz című előadásokat követi a sorban.

egyfenek_A3_plakat_CMYK

“A hatvanas években járunk, az angliai Brightonban. A kissé kótyagos Francis Henshall a véletlenek szerencsétlen összjátéka folytán egyszerre két munkát is szerez: alkalmazásába veszi egy piti gengszter és egy nagystílű bűnöző is. Francisnek ettől kezdve mindent meg kell tennie, nehogy két főnöke összetalálkozzon, vagy akár tudomást szerezzen egymásról. Közben talán nem is mindenki az, akinek kiadja magát, és ráadásul az összes szereplő elszántan azzal van elfoglalva, hogy szerelemre találjon. És szól a rock and roll!” – áll a színlapon. Nagy Dániel Viktor így beszélt az általa alakított karakterről, a történet főszereplőjéről, Francisről a PS Magazinnak adott interjújában: “Ez a fickó egy életművész. Rendkívül szórakoztató, ahogyan egyik nyakatekert szituációból a másikba csöppen, és ahogy mindenütt feltalálja magát. Csakhogy mindeközben füllent, nagyzol, teszi a szépet, majd minden apró füllentéséhez tartania kell magát és ebből lesz akrobatikus lavírozás a történetben. Technikás szerep, tele van humorral és mélyről jövő életszeretettel. Francis ilyen.”

A Várj, míg sötét lesz volt az Orlai produkció adaptációkat színpadra állító sorozatának előző állomása, egy vérbeli krimi, melyben Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás és Nagy Dániel Viktor szerepeltek. A darab számtalanszor aratott nagy sikert a világ színpadain (Quentin Tarantino is szerepelt egyik felújításában), az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmváltozat pedig örök klasszikus. “Három idegen férfi találkozik egy üres lakásban. Keresnek valamit, ami a háziaknak nem jelent semmit, nem is emlékeznek, hogy hová tehették, de a három idegen közül egy tisztában van vele, milyen sokat ér. Hogy mi ez a valami, és miért olyan fontos, azt csak ez az egy szereplő tudja. Mindenkinél kiszolgáltatottabb azonban a hamarosan hazaérkező háziasszony, a gyanútlan Susy, akit még a látása sem segít abban, hogy felismerje az egyre növekvő veszedelmet. Bravúros szerepjátékok egész sorával próbálják a bűnözők kiszedni belőle azt, amiről fogalma sincs. Igazi macska-egér játszma kezdődik, és a növekvő sötétben összemosódik, ki az üldöző és ki az üldözött”.

Várj, míg sötét lesz

A sort Ingmar Bergman remeke, az Őszi szonáta nyitotta Vörös Róbert rendezésében, Udvaros Dorottya, Radnay Csilla, Széll Attila és Fodor Annamária szereplésével a Thália Mikroszínpadán. Eva karácsonyra hazahívja évek óta nem látott anyját, Charlotte-ot; férjével, Viktorral nagyon készülnek a találkozásra. Az elismert és gazdag zongoraművésznő nem tudta, hogy Eva maga mellé vette másik leányát, a fogyatékos Helenát, akit még ő helyezett el egy intézetben. Van mit megbeszélniük az ünnepek alatt. Anya és lánya szeretetre vágyva küzdenek egymás elismeréséért, megértéséért, tiszteletéért. „Az Őszi szonátában a szülő-gyerek kapcsolat különösen terhelt, hiszen itt egy messzemenőkig önző anyával és egy végérvényesen tönkretett lánnyal van dolgunk, akik keményen harcolnak egymással. Én azt láttam magamon is, amikor felnőttem, és a fiamon is később, hogy az ember mindig megküzd a szüleivel. Mert ha valahogy felül tudunk kerekedni egyszer, onnantól kezdve érezzük azt, hogy már nem(csak) valakinek a gyerekei vagyunk, hanem önálló döntéssel rendelkező, felnőtt emberek” – mondta a Charlotte-ot alakító Udvaros Dorottya az előadásról.

Őszi szonáta

A sikeradaptációk következő állomását jelentő Egy fenékkel két lovon című előadás június 23-ától látható a Belvárosi Színházban.

Previous post

Tönkrement az LMBT személyeket érintő kapcsolati erőszakkal foglalkozó szervezet

Next post

Norvégiában mostantól mindenki maga határozhatja meg a társadalmi nemét