Színes

Egy brit múzeum szerint transznemű volt ez a római császár

Heliogabalus. Kép: North Hertfordshire Museum

Transznemű nőként hivatkozik ezentúl Heliogabalus római császárra az angliai North Hertfordshire Museum – írja a The Telegraph.

A múzeum korabeli történeti írások alapján azt állapította meg, hogy Heliogabalus, aki i. sz. 218 és 222 között uralkodott, saját maga nőnemű névmást preferált, és „hölgyként” kérte a megnevezését, ezért a tárlataikban a múzeum is ezt a gyakorlatot fogja követni.

Egyes történészek azonban úgy vélik, a római kori források rossz értelmezéséből fakad ez a konklúzió, és sokkal inkább karaktergyilkosságról van szó, mintsem a császár saját preferenciáiról.

Heliogabalus köztudottan vonzódott a férfiakhoz, ami nem volt szokatlan az ókori Rómában, de olyan kirívóan és nyíltan viselkedett e téren, ami visszatetszést keltett és végül a meggyilkolásához vezetett. Történészek szerint a múzeum Cassius Dio írásaira hivatkozva véli transzneműnek a császárt, ám rámutatnak, hogy Dio a Heliogabalust a trónon követő Severus Alexander császárt szolgálta, ezért teljességgel elképzelhető, hogy írásaiban inzultálni akarta a halott császárt azzal, hogy azt írta róla, nőként viselkedett.

„A rómaiak nem ismerték úgy a „transznemű” kategória fogalmát, mint mi, de a „nőként” való szexuális viselkedés vádját a férfiakkal szembeni egyik legnagyobb sértésként használták” – mondja Andrew Wallace-Hadrill cambridge-i professzor.

Azt is hozzáteszi, hogy Heliogabalus szíriai származású volt, emiatt faji előítélet is szerepet játszhatott abban, hogy karaktergyilkosságot akartak elkövetni ellene az ókori történetírók. Christian Laes történelemprofesszor szerint Dio írásait „fenntartással kell kezelni”.

A Hitchin városi múzeumot fenntartó North Hertfordshire-i kerületi tanács szerint azonban az ókori írások alapján a császár nőneműként definiálta önmagát, és arra törekszenek, hogy ne csak a kortárs embereknek adják meg a lehetőséget az önkifejezésre, de a történelem szereplőit is úgy ábrázolják, ahogy ők ábrázolták volna önmagukat.

„Ez így udvarias és tiszteletteljes. Tudjuk, hogy Heliogabalus nőként azonosította magát, és egyértelműen megmondta, hogy milyen névmásokat használjanak a megszólításakor, ami azt mutatja, hogy a névmás[preferencia] nem új keletű dolog” – nyilatkozta Keith Hoskins, a tanács egyik tagja.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin