Egészség

Ebből a tíz országból kerül ki az új HIV-fertőzések közel fele

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének HIV és AIDS elleni küzdelemre létrehozott programja, az UNAIDS, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ becslései szerint 2021-ben az összes új HIV-fertőzés közel fele tíz országból származott.

Csak a Dél-afrikai Köztársaság, Mozambik, Nigéria, Tanzánia és Uganda a becslések szerint tavalyelőtt a 1,5 millió új fertőzés közel egyharmadát adta, ami azt jelzi, hogy Afrika Szaharától délre eső része továbbra is a HIV-járvány epicentruma. A lista következő öt országa India, Oroszország, Brazília, Zambia és Kenya.

 

 

Miközben az új fertőzések száma a 2000. évi 2,9 millióról 2021-ben világszerte évi 1,5 millióra csökkent, a HIV-vel élők száma az elmúlt két évtizedben 26 millióról legalább 38 millióra nőtt.

Az UNAIDS szerint a növekedés nemcsak az új fertőzéseknek, hanem a HIV gyógyszeres kezelésében elért áttörésnek is köszönhető, amely jelentősen javított a HIV-pozitív emberek életkilátásán: a gyógyszer szedése mellett teljesértékű élet élhető, ugyanolyan élettartammal, mint ami a HIV-negatív embereknél várható.

A legfrissebb éves jelentéséből kiderül a 100 ezer főre jutó új HIV-diagnózisok száma Európában is. (A WHO definíciója szerint az európai régió „Grönland nyugati partjaitól az Orosz Föderáció csendes-óceáni partjaiig, valamint a Földközi-tengertől a Balti-tengerig” terjed.)

 

 

A 100 ezer lakosra jutó legmagasabb arány 2021-ben az Orosz Föderációban volt (40,2), ezt követte Ukrajna (37,1), Moldova (25,9), Kazahsztán (18,7), Ciprus (16,5), Belarusz (15,6) és Örményország (15,2). A spektrum másik végén Szlovénia (1,5), Horvátország (1,9) és Norvégia (1,9) állnak. A férfiak közel kétszer nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg HIV-vel: 15,7/100 ezer lakosra vetítve, míg a nők 8,5/100 ezer lakosra vetítve.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin