Hírek

Csókkal ünnepelte győzelmét az ír Zöld Párt meleg jelöltje

Lezajlott Írországban a parlamenti választás, ahol a Zöld Párt egyik jelöltje, Roderic O’Gorman is egyéni választókerületi mandátumot szerzett. A győzelem mámorában úszva magához húzta kedvesét, Ray Healyt, hogy egy csókkal ünnepeljék meg az eredményt.

 

Roderic O’Gorman és Ray Healy

 

A megható pillanat megmelengette az ír LMBTQ-közösség szívét, és megjegyezték, hogy az országban a mai napig ritkaságnak számít, ha azonos nemű párok csókját láthatják a televízióképernyőn. Különösen igaz ez az ír politikusokra, akik közül csekély számban találhatóak nyíltan melegek és leszbikusok – írja a Pink News.

Írország 2016 óta először tartottak parlamenti választást, amely során a liberális-jobbközép Fianna Fáil 38 helyet szerzett meg a maximális 160-ból az alsóházban. Őket követően a baloldali Sinn Féin, 37 képviselővel, a Fine Gaelnek pedig 35 mandátum jut majd – utóbbi visszaesést jelent a párt vezetőjének, Írország jelenlegi miniszterelnökének, a nyíltan meleg Leo Varadkarnak, aki többek szerint is hatalmasat bukott a választáson. A Sinn Féin ezzel szemben úgy érzi, készen áll a kormányzásra.

Mindeközben a Zöld Párt, amelynek O’Gorman is a tagja, tizenkét helyet nyert el. Egyre növekvő népszerűségük egyik oka, hogy Írországban is egyre többen sürgetnek reformokat a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

O’Gorman győzelme ellenére az LMBTQ-közösség egy másik politikusa, Katherine Zappone, Írország első nyíltan leszbikus minisztere, több akadályba is ütközött a választások előtt. A „gyűlölet-kampány” Zappone LMBTQ-aktivizmusát célozta.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin