Kultúra

Csend:élet – Csendesülj el a Budapesti Pszichológiai Napokon

 

Csend:élet – játszik a szavakkal a 23. Budapesti Pszichológiai Napok szervezőgárdája. Két szó, ami külön-külön is értelmes és milliónyi réteget rejt magában. Ha nem választjuk el őket, akkor pedig együtt valószínűleg egy kép jelenik meg mindenki fejében – érdekes kísérlet lehetne lerajzoltatni ezt a csendéletet mindenkivel. A Pszinapszis évről évre közelebb hozza és érthetőbbé teszi a pszichológiát, az emberi lélek világát és a társas kapcsolatainkat a nem pszichológusok számára is. A diákok által szervezett hétvégén idén is a legjobb, szakmai tudással és tapasztalattal bőségesen felvértezett előadóké lesz a főszerep.

Világunkban egyre több a zaj: az utcán, otthon, a fejünkben. Hevesi Krisztina mégis az Elcsendesülő hálószobákról szóló előadásával kezdi meg április 5-én az idei Pszinapszis programját.

“A monogámia a párkapcsolatok legnagyobb próbatétele, s talán emberi létünk egyik legnehezebb kihívása. Egy szerető felbukkanása tönkre tudja tenni a legjobb házasságot, azonban meg tudja menteni a legrosszabbat is. A megcsalás a vészharang arra nézve, hogy a kapcsolatban elakadás van, valami nem működik, hírzárlat állt be. Mai inger-gazdag világunk amúgy sem a párkapcsolatoknak kedvez. Fogyasztói szemléletre buzdít: ha valami elromlott, dobd el, ne bíbelődj a megjavításával – úgyis jön a következő! A tartós viszonyok próbatételeivel való megküzdésről ráadásul gyermekként sem hallunk: ahol a mesék véget érnek, ott kezdődik a házasság. Mi a tartós kapcsolat titka, ami emberi természetünk sajátosságaira épít, emellett segít kivédeni azt, hogy illúziók rabolják el a boldogságunkat?” – szól az előadás beharangozója. Aki járt már Hevesi Kriszta egyik előadásán, az biztosan nem hagyja ki ezt sem, aki nem volt még, annak erősen ajánlott belekóstolnia Kriszta valós történetekkel fűszerezett, kiválóan felépített, magával ragadó előadásaiba.

A programkínálat igazán sokszínűre sikeredett idén is. Egyszerre öt teremben zajlanak majd az előadások és workshopok párhuzamosan. A Gyémánt teremben a pszichológusi szakma legismertebb nevei adnak elő. Kozma-Vízkeleti Dániel A párkapcsolat CSEND-jéről, Bagdy Emőke a Derű, humor, vicc, nevetés, nevettetés pszichológiájáról, Mérő László pedig idén A vágy logikáját magyarázza el.

 

 

Saját élményes foglalkozásokba is bekapcsolódhatunk, Kincsem Erika például Feldenkrais mozgásműhellyel vár mindenkit: “…érdekes mozdulatsorokkal megpróbáljuk a hétköznapi rutint kicsit fellazítani. Miközben a test és elme párbeszédét trenírozzuk, az érzékelésen és észlelésen keresztül megérkezünk a jelen valónkba. Elménk lecsendesedik, és izmaink ellazulnak. Lelassulunk, hogy “átrendeződve”, ízületeinket “megolajozva” újra sebességbe kapcsolhassunk.” – olvasható a programleírásban.

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve igazi bestseller lett, több könyvesboltban is a sikerlisták élére került. Pedig igazán nehéz témát jár körbe a szerző: családi titkok, traumák és tabuk, ezek hatása életünkre és a gyógyulási lehetőségek belőlük. A Pszinapszison a Néma családok – a családi titkok természetrajza kerül górcső alá.
“Beszélni kellene, de csak hallgatunk. Kérdések lennének, de csak némaság van. Sok családban titkok, ki nem mondott történetek, el nem mesélt veszteségek egész erdeje alakult ki, ami meghatározza a családtagok egymáshoz való viszonyát, befolyásolja a közelség-távolság mértékét. A néma családokban érdekesen alakul az érzelmi miliő, hiszen mindenki tudja, hogy vannak témák, amik egyszerűen nem érinthetők. De hogyan válik valami tabutémává, miből lesz a titok, és hogyan hat ezek jelenléte a családok működésére?” Sokak szemét fogja feltárni az előadás.

A programoknak az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ ad otthont április 5. és 7. között. Az előadásokból egyetlen ok miatt lesz nehéz választani: a bőség zavara áll fenn. A fent felsorolt témákon kívül szó lesz még: a fejlődés és “nem-semlegességről”, a minket irányító hiedelmekről, hogy milyen összeszorított fogakkal élni, a csend kereséséről a WEB világában, a digitális gyerekvédelemről, a lelki egészséget szolgáló telefonos alkalmazásokról, a megszületés körülményeinek hatásáról és elutazhatunk a pszicho-mátrixba is… És ez még mindig csak egy kis szelete a hétvégének.

 

Teljes program és további információ:
www.pszinapszis.com
www.facebook.com/pszinapszis

 

Zsebedits Patrik

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb