Hírek

Ijesztően szaporodnak Franciaországban az LMBTQ-ellenes bűncselekmények

Nyilvánosságra hozta 2019-es bűnügyi statisztikáit a francia rendőrség, amelyből megállapítható, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen növekedett az LMBTQ-közösséggel szembeni bűncselekmények száma.

Eszerint tavaly összesen 1,870 személy jelentette, hogy homo- vagy transzfób indíttatású támadás áldozata lett, bár a gyűlöletbűncselekményekkel foglalkozó SOS Homophobie kommentárja szerint a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet, de sokan nem mernek problémájukkal a hivatalos szervekhez fordulni. Összehasonlításul: 2018-ban 1,380 esetet jelentettek, tehát mintegy harmadával nőtt az esetek száma.

 

LMBTQ-ellenes tüntetés Párizsban 2016 őszén

 

A számokból az is kiderül, hogy a feljelentést tevők háromnegyede férfi és 62 százalékuk 35 év alatti. Míg az esetek 33 százaléka szóbeli zaklatás és inzultus, addig 28% esetében fizikai, vagy szexuális erőszakra is sor került.

A rendőrségi statisztikákkal szinte egyidőben az SOS Homophobie is nyilvánosságra hozta saját számait. Eszerint míg 2018-ban 1,905 esetet jelentettek náluk, addig tavaly már 2,396-ot. A transzneműekkel szembeni támadások növekedése különösen ijesztő, 130%-os robbanást mutat.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által múlt héten közzétett jelentés szerint a francia LMBTQ-közösség az európai uniós átlaghoz képest jóval inkább tart tőle, hogy gyűlöletbűncselekmény áldozata lesz. Körükben ez a szám 72%, míg uniós szintén 60%. Továbbá, míg az összeurópai megkérdezetteknek 11 százaléka állítja, hogy az elmúlt öt évben szexuális orientációja, vagy nemi identitása miatt fizikai, vagy szexuális erőszakot kellett átélniük, addig a franciáknál 15% állította ugyanezt.

 

Heteró lányt és a nagypapáját verték meg egy szivárványos táska miatt

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb