Itthon

Budapest ad otthont az első Aszex Pride Felvonulásnak

2023. április 15-én, szombaton történelmi eseménynek ad otthont Budapest. A Magyar Aszexuális Közösség ugyanis megtartja Magyarország – sőt, a világ! – első aszex felvonulását.

Nemcsak azokat várjuk, akik rajta vannak az aszexuális spektrumon, hanem a szövetségeseinket is, akik szerint fontos az aszex láthatóság növelése” – olvasható a felvonulás Facebook-eseményének leírásában.

Az Aszexualitás Nemzetközi Napja április hatodika és a szervezők ehhez minél közelebb szerették volna megtartani a felvonulást. A gyülekező az ötödik kerületi Erzsébet téren lesz délután három órától, ahonnan a Hősök terére sétál a tömeg – meséli Sulyok Viktória, a Magyar Aszexuális Közösség alapító tagja, akit az Aszex Pride részleteiről kérdeztük.

Miért van ma itthon szükség Aszex Pride-ra?

Az aszexualitás láthatatlan szexuális irányultság, és a többségi társadalom fejében hatalmas zűrzavar van vele kapcsolatban. Aszexként meg akarjuk mutatni, hogy létezünk, és semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki nem (vagy csak ritkán, bizonyos körülmények között) érez szexuális vonzalmat. Egyrészt meg akarjuk szólítani a nem aszexuális embereket, másrészt meg akarjuk mutatni a rejtőzködő aszexeknek, hogy nincsenek egyedül. Bárcsak az én kamaszkoromban lett volna ilyesmire lehetőség!

Milyen programokkal készültök a Pride idején?

A felvonulás elején ölelőpontot tervezünk az Erzsébet téren LMBTQI személyek szüleivel, a felvonulás végén pedig beszédek hangzanak majd el, jelenleg egyeztetünk a beszélőkkel.

Hogyan fogadta a közösség a felvonulás hírét?

Volt, aki lelkesedett, mások fanyalogtak, hogy minek vonulgatni – pont mint a szélesebb queer közösségben a Pride-dal kapcsolatban.

Milyen előzményei vannak az aszexuális felvonulásnak más országokban?

Tudomásom szerint ez a bolygónk első kimondottan aszex pride-ja. Aszexek Magyarországon és külföldön is részt vesznek Pride-okon, de én nem találtam arra bizonyítékot, hogy rendeztek már Ace Pride-ot bárhol is.

Az elmúlt években számos olyan törvény lépett itthon hatályba, amely az LMBTQ-közösséget támadja. Kevés szó esik arról, hogy az aszexuális közösséget mindez hogyan érinti…

Orbán Viktorék nem igazán vannak tisztában azzal, hogy mi is létezünk. Szerintem ennek is köszönhető, hogy a programjaink egyelőre teljesen nácimentesek. Plusz ott van az is, hogy rólunk mindenki azt hiszi, hogy szende szűzek vagyunk, akik otthon hímeznek a sarokban.

Egy homoromantikus aszexet (vagy egy bi-, pán- stb. romantikusat), akinek azonos nemű partnere van, ugyanolyan negatívan érintik a melegellenes törvények, mint egy alloszexuális (tehát nem aszex) meleget. Ugyanígy egy szürke aszex vagy demiszex arcot, aki egyébként a saját neméhez (is) vonzódik. Ha egy aszex egyedülállóként szeretne örökbe fogadni, ugyanúgy ki van zárva a lehetőséből, mint bárki más (ez persze nem aszexspecifikus).

Sulyok Viktóriával korábban az aszexuális közösség mellett az aromantikus közösségről is beszélgettünk:

 

„Létezik egy kulturális nyomás, miszerint a szerelem jelenti a boldogságot”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin