Hírek

Börtönbe kerülhet az ugandai férfi, aki véletlenül egy férfival kelt egybe

Akár börtönbüntetés is várhat arra az ugandai imámra, aki tudtán kívül kelt egybe egy másik férfival. Ebből is látszik, hogy a kelet-afrikai országban továbbra is homofób törvények uralkodnak.

Sheikh Mohammed Mutumba egy iszlám szertartáson mondta ki az akkor még boldogító igent kedvesének, Swabullah Nabukeerának. Egy mecsetben találkoztak először, és Mutumba csakis hidzsábban vagy egy hagyományos földig érő ugandai ruhában, a gomesiben látta őt – számol be róla a Pink News.

 

Felvétel az esküvőről.

 

A szertartás után könnyen fény derülhetett volna az igazságra, de Mutumba „felesége” két héten keresztül hárította el a közeledését menstruációra hivatkozva.

Végül a csalásra akkor jöttek rá, amikor Mutumba egyik szomszédja lopással vádolta Nabukeerát, és a rendőrséget is értesítette. Letartóztatták és elvitték a helyi rendőrőrsre, ahol a rendőröket igencsak sokkolta a felfedezés, hogy a gyanúsított ruhákkal tömte ki a melltartóját. Ezután a rendőrök további motozás után rájöttek, hogy a gyanúsított férfi nemi szervvel rendelkezik. Erről már a férjet is értesíteniük kellett, de Mutumba eleinte nem hitt nekik. Követelte, hogy a saját szemével láthassa, amit a rendőrök állítanak.

Miután Mutumba is szembesült az igazsággal, kiderült az is, hogy Nabukeera, aki valójában egy Richard Tumushabe nevű cisznemű férfi volt, annak reményében verte át Mutumbát, hogy megszerezze a pénzét.

Tumushabe ellen több vádat is emeltek, köztük azért, amiért hazudott személyazonosságáról, a rablásokért és különböző javak megszerzéséért hazugság útján, tehát az esküvői ajándékként kapott két kecske, két zsák cukor, három ruha, egy karton só és egy Korán birtoklása miatt.

Bár Mutumba személyesen nem követett el bűncselekményt, mégis bíróság elé állítják annak vádjával, hogy testi kapcsolatot létesített valakivel a természet rendjét semmibe véve. Ha a bíróság bűnösnek találja, Mutumbára életfogytiglani börtönbüntetés vár. Egyelőre börtönben tartják, a tárgyalásra pedig január 24-én kerül sor.

A vallási vezető ellen a muzulmán hatóság is nyomozást indított, és felfüggesztette imámi teendői alól. A Kyampisi Masjid Noor mecset fő imámja szerint a papok felfüggesztése valójában arra hivatott, hogy megőrizze hitük becsületét.

A helyi LMBTQ-aktivisták szerint az eset kimenetele hűen tükrözi az emberek hozzáállását az LMBTQ-közösséghez Ugandában; az országban, ahol még mindig büntetik a homoszexualitást. Frank Mugisha, az Ugandai szexuális kisebbségek nevű csoport vezetője szerint ez az ügy bebizonyította, milyen homofób is az országuk.

„Az imámnak igaza lehet abban, hogy nem tudott a csalásról. Az ugandaiaknak tisztelniük kellene az emberek magánéletét. Nem mindenki feltétlenül meleg.”

Uganda a brit uralom vége óta a világ néhány legszigorúbb melegellenes törvényeinek ad otthont, bár annak idején az azonos nemű kapcsolatok még általánosnak számítottak. Az országban nem is olyan régen egy olyan törvényjavaslattal álltak elő, amely halálbüntetéssel sújtotta volna a melegeket, de később a kormány ezt nem fogadta el.

 

Uganda az Afrika-térképen

Ettől függetlenül az LMBTQ-közösség tagjai arra kényszerülnek, hogy titkolózzanak és bujkáljanak, hiszen bármelyik nap áldozatául válhatnak az erőszakos homofób támadásoknak. Egy 2019-es példa azt is bebizonyítja, hogy akadnak esetek, ahol a rendőrség sem tesz semmit annak érdekében, hogy felelősségre vonják a támadások elkövetői. Akkor egy meleg LMBTQ-aktivistára törtek rá az otthonában, és betörték a koponyáját kapákkal és machetékkel. A helyi LMBTQ-emberek jelentették az esetet a hatóságnak, de senkit sem vontak érte felelősségre.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin