Nagyvilág

Bocsánatot kér a Norvég Egyház, amiért „fájdalmat okozott” az LMBTQ embereknek

 

A Norvég Egyház püspökei istentisztelet keretében szeretnének bocsánatot kérni az LMBTQ közösség tagjaitól, amiért „mély sebeket, fájdalmat és szégyent okoztak” nekik – jelenti a CNE News.

„A püspöki konferencián tavaly februárban történt elismerés óta számos olyan történetet hallgattunk meg, amelyek világossá tették a fájdalmas tapasztalatokat. A püspöki konferencia úgy véli, hogy egyértelmű bocsánatkérésre van szükség azoktól, akiknek az egyház – és különösen a püspöki konferencia – kárt és fájdalmat okozott” – mondta Olav Fykse Tveit püspök.

Körülbelül egy évvel ezelőtt a püspökök úgy nyilatkoztak, hogy elismerik a Norvég Egyház által a melegeknek okozott fájdalmat. Ötven évvel a homoszexualitás dekriminalizálása után a püspöki konferencia elismerte, hogy hozzáállásuk sokaknak nagy kárt és fájdalmat okozott. Az egyház nem magyarázta meg konkrétan, hogy ez mit jelent. Akkor az egyik püspök azt mondta, hogy nem kell bocsánatot kérni a történtekért, csak el kell ismerni az ilyen irányú tapasztalatokat.

Úgy tűnik, a püspökök közössége idén meggondolta magát, és mégis bocsánatot kérnek. Tveit püspök szerint a bocsánatkéréssel azonban nem érhet véget az ügy, a munkának folytatódnia kell.

Az egyházban létező LMBTQ-bizottság tagjai azonban nem teljesen elégedettek. Örülnek neki, hogy a püspökök szeretnének szembenézni az egyház fájdalmas múltjával, de úgy érzik, egy dedikált istentisztelettel nem lehet letudni az ügyet.

A Norvég Egyház Norvégia legnagyobb egyháza, 2021-ben a lakosság 65%-a tartozott hozzá. Az egyház egyébként 2017-ben elismerte az egyenlő házasságot is és azóta az azonos nemű párok tarthatnak templomi esküvőt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin