Nagyvilág

Bár a román törvények nem teszik lehetővé, mégis összeházasodott egy leszbikus pár

Bár jogszabály nem engedélyezi, egy leszbikus pár mégis összeházasodott Romániában, amellyel alaposan próbára teszik az ország házasságra vonatkozó törvényét.

Románia nem ismeri el az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, és bár az ország alkotmánya a házasságot egyszerűen „házastársak közötti” házasságként írja le, a polgári törvénykönyv kifejezetten tiltja a házassági egyenlőséget.

Georgiana és Evie 2022 júliusában kötötték össze az életüket és a VICE Newsnak elmondták, hogy sikerült megkerülniük a tilalmat, mivel Evie transznemű nő, és hivatalos dokumentumaiban még nem kérvényezte neme megváltoztatását férfiról nőre.

A pár 2021 októberében ismerkedett meg, de Georgiana elmesélte, hogy a gyors út az oltárhoz nem a leszbikus sztereotípiából fakadt. „Azért döntöttünk úgy, hogy siettetjük a házasságkötést, mert Evie meg fogja változtatni a nemét a személyi igazolványában. Utána már nem leszünk képesek rá„.

 

Evie és Georgiana az idei Bukarest Pride Felvonuláson. Fotó: Larisa Baltă

 

A pár a bukaresti városházán házasodott össze, és Evie elmondta, hogy ellenállásra számított az esküvővel kapcsolatban. Ő és Georgiana a vonatkozó diszkriminációellenes jogszabályok kinyomtatott példányaival felfegyverkezve érkeztek, hogy biztosítsák az esküvő megtartását.

Ez nem akadályozta meg, hogy egy hivatalnok közölje a párral, hogy nem házasodhatnak össze, ha Evie nem egyezik bele, hogy „hazamegy, és szépen felöltözik, mint egy férfi”, és azt sem, hogy a hivatalnok a polgári házasságot „egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként” írja le, annak ellenére, hogy ez a sor nem szerepel a törvényileg előírt fogadalomban.

Az incidensek ellenére Evie és Georgiana mégis összeházasodtak. Kapcsolatuk hamarosan próbára teszi Románia törvényeit, hiszen a pár házas, de amint Evie hivatalosan is megváltoztatja a nemét, a törvény szerint azonos nemű házaspárnak számítanak.

A pár, és a szélesebb LMBTQ-közösség várakozással tekint a házasságkötésre adott bármilyen hivatalos válaszra, de ha a román közelmúlt történéseiből indulunk ki, a jövő nem ígérkezik biztatónak.

Az ország parlamentje jelenleg egy olyan törvényjavaslatot tárgyal, amely megtiltaná az iskolákban az „LMBTQ létet népszerűsítő anyagok” felhasználását.

A törvényjavaslat, amely hasonló az oroszországi és magyarországi úgynevezett „melegpropaganda ellenes” törvényekhez, az emberi jogi szervezetek figyelmeztetése ellenére átment az ország szenátusán.

Júniusban az Európai Parlament LMBTI frakcióközi munkacsoportjának 44 tagja írta alá a levelet, amelyet román politikusoknak címeztek és amelyben elítélték a szégyenletes törvénytervezetet, és sürgették a képviselőházat, azaz az alsóházat, hogy akadályozza meg annak törvényerőre emelkedését.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin