Itthon

Balog Zoltán a „meleglobbira” hivatkozva menti a bőrét az egyházban

 

K. Endre kegyelmi ügyének kirobbanása után Balog Zoltán református püspök is kénytelen volt lemondani az egyház zsinati elnöki tisztségéről. Most azonban megpróbálja visszaszerezni a befolyását az egyházban és többek között a „meleglobbival” védekezik – írja a Direkt36 oknyomozása alapján a Telex.

A püspöknek jelentős szerepe volt abban, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akit azért ítélt el a bíróság, mert az intézmény igazgatójának pedofil bűncselekményeit eltussolta.

A botrány következtében Balog saját bevallása szerint „néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni” tűnt el a közéletből, ám a Direkt36 kinyomozta, hogy a püspök valójában a befolyását igyekszik visszaszerezni az egyházban.

Az oknyomozó portál szerint Balog Zoltán többször is beszélt egyházi tisztviselőkkel, akiknek elmondta, hogy Orbán Viktor biztosította őt arról, hogy saját belátása szerint cselekedhet. A püspök szerint az egyházra akkor is nyomást gyakorolnának, ha ő nem lenne ott, és ha lemondana, akkor „az LMBTQ képviselői rájönnek, hogy mindig csak meg kell támadni az egyházat, ha változást akarnak elérni.”

A Direkt36 forrása szerint Balog azt is mondta, hogy ha az egyházkerület vezetéséről is lemondana, azzal csak azt jelezné, hogy „a reformátusok egy gyáva banda, akik nem képesek megvédeni a vezetőiket.”

Balog az egyik találkozón azt a kérdést is feltette, hogy „mit csinálunk majd, amikor olyan hatalom jön, amely meleg lelkészeket akar felszenteltetni, vagy meleg párokat akar összeadatni a templomokban?”

A püspök zsinati elnöki lemondásáról formálisan áprilisban dönt a zsinat. Jelenleg egyházi körökben sok támogatója akad az emberi erőforrások egykori miniszterének, mert az egyház elleni támadások miatt a vezetőség összezárt.

Balog Zoltánnak nem ez az egyetlen LMBTQ-ellenes megnyilvánulása, korábban megvédte a „gyermekvédelminek” mondott propagandatörvényt is, ami szerinte egyáltalán nem mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin