Hírek

Az iskolák bezárása az LMBTQ diákokat is érinti

Azt követően, hogy az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága idén februárban az LMBTI gyerekek védelmére szólította fel a magyar kormányt, a Háttér Társaság most egy új projekttel lép fel az LMBTQI és dzsender-nonkonform gyermekek védelmében.

Az Európai Unió által támogatott projekt spanyol, görög, lengyel, horvát, szlovén, portugál és litván partnerekkel együtt valósul meg és célja fellépni a gyerekeket érő erőszak ellen, ami Magyarországon különösen nagy problémát jelent.

Egy 2017-es kutatás már kimutatta, hogy a magyar oktatási intézmények felkészületlenek az LMBTQI gyermekek támogatására és védelmére. Ezt a már említett Gyermekjogi Bizottság is megerősítette, amikor komoly aggodalmát fejezte ki az iskolai zaklatásnak és kiközösítésnek kitett gyerekek, különösen az LMBTI diákok helyzete kapcsán. A Bizottság felszólította a kormányt, hogy szerezzen érvényt azoknak a törvényeknek, amelyek tiltják a gyermekek diszkriminációját, és alkosson stratégiát a gyermekekkel szembeni erőszak megelőzésére.

 

A fotó illusztráció

 

A Háttér Társaság a Sokszínűség és gyermekkor: A gyermekek nemi sokszínűségével kapcsolatos társadalmi attitűdök megváltoztatása Európában című projekt keretében keresi a megoldást a helyzetre. A következő időszakban kutatást végeznek a fiatalokkal dolgozó szakemberek tapasztalatairól, és összegyűjtik a jó gyakorlatokat az oktatás, a gyermekvédelem, az egészségügy és a média területéről, később pedig képzésekkel és oktatási anyagokkal növelik a szakemberek, intézmények, kortárscsoportok tudatosságát a témában.

A koronavírus miatt megváltozott oktatási helyzetben a pedagógusok sok hagyományos eszközüket elveszítik, viszont az LMBTQI diákok ebben a helyzetben különösen kitettek az online zaklatásnak. A szakemberek személyes találkozások híján nehezebben is veszik észre, ha egy diák védelemre vagy támogatásra szorul” – nyilatkozta Sándor Bea, a projekt vezetője.

A Háttér Társaság által koordinált Iskolai Sokszínűség Hetét elhalasztottuk a járványhelyzet miatt, de online elérhető anyagaink tárát a következő hetekben tovább fogjuk bővíteni, s azt reméljük, ezek nemcsak a pedagógusok számára lesznek hasznosak, de akár támpontot nyújthatnak otthoni, családi beszélgetésekhez is az iskolai zaklatásról. Azért is fontos mindez, mert a kirekesztés és bántalmazás elleni intézményi fellépés akkor a leghatásosabb, ha az egész iskolaközösség részt vesz benne, s ebbe a közösségbe a szülők is beletartoznak” – emelte ki Tihanyi Katalin, a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport koordinátora.

Bár idén a csatlakozó pedagógusok és más iskolai dolgozók nem tudják az iskolákban megtartani az Iskolai Sokszínűség Hetére tervezett foglalkozásokat, a tanároknak és diákoknak készült új kiadványok (ahogyan a tavalyi óratervek és kisfilmek is) letölthetők a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport honlapjáról. 

A projekt részleteiről a szervezet folyamatosan beszámol majd a hatter.hu oldalon és a közösségi média csatornáin. A Sokszínűség és gyermekkor projekt az Európai Unió Jogok, egyenlőség és polgárság (2014-2020) programjának társfinanszírozásával valósul meg.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin