Nagyvilág

Az egyetlen LMBTQ rádióműsort is megszüntetik Hongkongban

 

A hongkongi közszolgálati adó 17 év után megszünteti az első (és egyetlen) LMBTQ rádióműsort. A jogegyenlőséggel foglalkozó We Are Family című műsor utolsó adására július 30-án kerül sor. A csatorna vezetése programfrissítésre hivatkozik.

A műsor megszüntetésére azután került sor, hogy Peking felszámolta a demokráciát követelő mozgalmat, és 2020-ban átfogó nemzetbiztonsági törvényt vezetett be, amely a kritikusok szerint szétzilálta a civil társadalmat és elhallgattatta a másként gondolkodókat.

A We Are Family egyik műsorvezetője, Brian Leung elmondta, hogy lelkileg már készült arra, hogy a kormány által finanszírozott Radio Television Hong Kong (RTHK) megszünteti idővel a műsort. Azonban amikor a hónap elején találkozott az adó vezetőségével, nem kapott kielégítő magyarázatot az okokra. „Egy olyan hagyományos platformon, mint az RTHK, ez a műsor többé-kevésbé kötéltáncot járt” – mondta Leung az AFP-nek az utolsó műsor előtt néhány órával adott interjúban.

A szórakoztató beszélgetések, a hírek és a vendéginterjúk keverékét tartalmazó műsor ritkaságnak számított, mert az LMBTQ jogokért szállt síkra a kínai városban. Részben az Ang Lee által rendezett, Oscar-díjas Brokeback Mountain című film sikere inspirálta a műsort, amely a kezdeti időkben olyan szerkesztői szabadságot élvezett, hogy azt “szinte hihetetlenül nehéz volt elhinni is” – emlékezett vissza a műsorvezető.

Az LMBTQ tizenévesek középiskolai zaklatásáról szóló epizód 2010-ben emberi jogi sajtódíjat nyert, míg más epizódok olyan témákról indítottak párbeszédet, mint a drag queenek, vagy a transzneműek diszkriminációja. „Ha minden héten beszélhetünk a homoszexualitásról, a szexuális irányultságról az RTHK-n, az azt jelenti, hogy… ez nem tabu” – mondta Leung.

A 28 éves Louis Lee arról mesélt, hogy körülbelül egy évtizeddel ezelőtt kezdte el hallgatni a műsort, amikor coming outolt, és épp belekóstolt az aktivizmusba. „Ami a legnagyobb hatással volt rám, az az volt, hogy hallottam, ahogy anyukám a ‘We Are Family’-t hallgatja. Voltak taxisok és buszsofőrök is, akik hallgatták a műsort, és elbeszélgethettem velük.” Egy 67 éves nyugdíjas, May informatívnak találta a műsort, ami szerinte ritkaság volt Hongkongban. „Úgy érzem, mintha a várost most egy olyan hellyé alakítanák át, ahol csak az lehet, amit a hatóságok megengednek, és a sokszínűséget már nem tolerálják.”

Az RTHK az AFP-nek azt jelezte, hogy időről időre felülvizsgálják a műsorstratégiát, és belső szerkesztési kérdéseket nem kommentálnak.

Hongkongban egyébként folyamatosan nő az azonos nemű párok házasságának támogatottsága, különösen a fiatalabbak körében. Egy idei felmérés szerint a hongkongiak 60 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát, egy évtizeddel ezelőtt még csak 38 százalék volt ez az arány.

Ennek ellenére a város Peking által jóváhagyott vezetése nem mutat hajlandóságot az LMBTQ egyenlőséget előmozdító helyi törvények elfogadására. Leung azt reméli, hogy az eltelt időben a műsorral tudták formálni a közvéleményt, még akkor is, ha az LMBTQ-jogok védelmezői „kemény tél” elé néznek. „A status quo-t nem tudjuk megváltoztatni, de a gondolkodásmódot igen” – mondta.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin