Hírek

Az egyenlő jogokért vonultak Montenegróban

Szombaton tucatnyi LMBT-aktivista és támogatóik gyűltek össze Montenegró fővárosában, hogy az egyenlő jogokért vonuljanak.

 

Podgorica utcáin haladva több száz rendőr biztosította a menetet a helyi szélsőségesek támadásától tartva. A Balkánon a mai napig nagyon erős a homofóbia, egy helyi felmérés szerint a lakosság 71 százaléka szerint a homoszexualitás betegség, és 58 százalékuk véli úgy, hogy nagyon veszélyes a társadalomra. A felvonulás egyik szervezője, Danijel Kalezic arra kérte  az LMBT emberek hozzátartozóit, hogy támogassák őket az egyenlőség érdekében.

„Többségünk most is félelemben él, rejtőzködnünk kell, a barátok, munkatársak, és szeretteink támogatása nélkül. Sokunknak épp az hiányzik, amire a legnagyobb szükségünk lenne, a családunk támogatása.”

Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió diplomatái maguk is csatlakoztak a menethez. Az EU montenegrói nagykövete, Aivo Orav szerint tisztelni és védeni kell mindenkinek az emberi jogait.

 

 

Podgoricában negyedik alkalommal tartottak hasonló rendezvényt, korábban azonban ellentüntetők is megzavarták a felvonulást, Niksic városában pedig tavaly háromszor tiltottak be hasonló rendezvényt. Az idei békés felvonulás talán nem független attól, hog a montenegrói kormány az EU-csatlakozás reményében lépéseket tesz az LMBT közösség felé. (PinkNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin