Nagyvilág

Afganisztán queer közössége úgy érzi, cserbenhagyta őket a világ

Az afgán LMBTQ közösség tagjai úgy érzik, cserbenhagyták őket. Sokan bujkálni kényszerülnek, mióta a tálibok átvették a hatalmat számol be a Gaytimes.

A külföldi kormányoknak segíteniük kellett volna, hogy kijussunk innen” – mondta egy meleg diák telefonon Kabulból, miután sikertelenül próbált felszállni az országot elhagyó egyik utolsó evakuációs járatra. “A dolgok napról napra reménytelenebbé válnak” – tette hozzá a fiatalember, akinek nevét és életkorát biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

A tálibok a hatalomba való visszatérésük óta igyekeznek mérsékeltebb arcukat mutatni, és azt ígérték, hogy megvédik az emberi jogokat, valamint tartózkodnak az egykori ellenségeikkel szembeni megtorlástól. Néhány LMBTQ ember azonban azt mondta, hogy félti az életét, felidézve, hogy a tálibok legutóbbi uralma alatt meleg férfiakat köveztek halálra.

Az életem veszélyben van” – mondta egy meleg tanár telefonon Kabulból. Ő is sikertelenül próbált távozni az Egyesült Államok által biztosított légihídon keresztül, amely segítségével a tálib hatalomátvétel óta több mint 123 ezer embert evakuáltak az afgán fővárosból, de több tízezer kiszolgáltatott hátra hagytak.

A tálibok nagyon nagy veszélyt jelentenek rám és a családomra nézve is, mert ha megtudják a szexuális orientációmat, elvisznek minket a sivatagba és megölnek minket, kövekkel dobálva vagy fejbe lőve” – jelentette ki a férfi.

Az LMBTQ közösségnek a tálib hatalomátvétel előtt sem volt könnyű élete Afganisztánban – mondta Patricia Gossman, a Human Rights Watch ázsiai részlegének igazgatóhelyettese. “Sokan az erőszaktól való félelem miatt titkos életet éltek” – fűzte hozzá. “Ezek a félelmek most felerősödtek a tálibok hatalomra kerülésével, tekintettel arra, hogy a csoport kíméletlenül lecsap azokra, akiket a vallási törvények megsértésével vádolnak.

Júliusban egy tálib bíró a Bild című német hírmagazinnak azt mondta, hogy a meleg férfiakra csak két megfelelő büntetés létezik: “megkövezés, vagy egy fal mögé kell állnia, amely rá fog dőlni.

Nemat Sadat amerikai író, egy meleg afgán-amerikai, aki csecsemőként hagyta el hazáját, majd 2012 és 2013 között az Amerikai Afganisztáni Egyetemen tanított, több hetet töltött azzal, hogy segítsen az LMBTQ afgánoknak elmenekülni az országból. Öt autóbuszt bérelt, hogy mintegy 175 LMBTQ embert vigyenek a repülőtérre, de nem tudtak átjutni a kapukon, és végül bombatámadásra való figyelmeztetés miatt hazaküldték őket.

 

Kivégeztek egy meleg férfit a tálibok, így akarnak példát mutatni

hirdetés
hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb