Hírek

Arab vezetőket oktatott ki az LMBTQ jogokról az európai meleg miniszterelnök

Egyiptomban ültek össze a héten az Európai Unió és az Arab Liga állam- és kormányfői. A tanácskozáson jelen volt Xavier Bettel, Luxemburg nyíltan meleg miniszterelnöke is. Bettel az első európai kormányfő, aki hazájában törvényesen kötött házasságot azonos nemű partnerével.

 

Xavier Bettel (b) és férje

 

A politikus február 28-án csütörtökön mondott beszédet az arab vezetők előtt, amelyben elítélte a Liga tagországait, ugyanis számos helyen a mai napig törvény bünteti a homoszexualitást. A saría alapján halálbüntetés jár érte Szaúd-Arábiában, Jemenben és Szudánban, de börtönbüntetés szabható ki érte Algériában, Marokkóban, Ománban, Tunéziában, Szíriában, Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben, de a tanácskozásnak helyt adó Egyiptomban is. Utóbbiban akár 17 év is lehet a kiszabott börtönbüntetés.

Sajtóértesülések szerint beszédét követően csend ült a teremre.

Korábban többen is kritizálták Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, amiért engedte, hogy Egyiptomban, egy antidemokratikus országban kerüljön megrendezésre a találkozó, ő azonban erre annyit mondott: „Ha csak hibátlan demokratákkal állnék szóba, a munkahetem rendszerint kedden befejeződne.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin