Lifestyle

A túlélők szerint bazári látványosságot csinálnak a tömeggyilkosság helyszínéből

Fotó: Coldefy & Associés with RDAI/onePULSE Foundation

 

Szivárványszínű csíkok az emlékhely körül, hatalmas vízfelület, egy égbetörő múzeum és 49 elültetett facsemete szerepel a pályaműben, amivel az orlandói mészárlásnak állítanak emléket.

Eredményt hirdettek azon a pályázaton, amit a Pulse bárban történt homofób mészárlás emlékhelyére írtak ki. 2016. június 16-án az orlandói éjszakai bárba egy fegyveres tört be és szisztematikusan gyilkolni kezdte a vendégeket. A negyvenkilenc halálos áldozattal és tucatnyi sebesülttel járó vérengzés a legtöbb áldozatot követelő támadás, amit az LMBTQ közösség ellen az elmúlt évtizedekben elkövettek.

Az egész világot megrázó tragédia után a bárt egy másik helyen újranyitották, a városvezetés és a bár tulajdonosa pedig megegyeztek, hogy az eredeti Pulse bár területén emlékhelyet alakítanak ki. A nonprofit onePULSE Foundation alapítvány által kiírt pályázatra a világ minden tájáról végül összesen 68 pályamű érkezett, az elképzelések között szivárványszínű bambuszerdő és fényekkel kialakított kert is szerepelt.

Az építészekből, túlélőkből és a helyi LMBTQ közösség vezetőiből álló, 14 fős zsűri a Coldefy & Associés tervezőiroda által vezetett csapat munkáját találta a legjobbnak. A győztes terv felhasználja az eredeti épületet, a tervek szerint gránitszerű borítást kapva kettévágják a volt szórakozóhelyet és egy megtört ívű, nyitott folyosót alakítanak ki a két épületrész között. Előtte egy víztükör kap helyet, amit 49 csík ölel körbe a szivárvány színeivel.

„Lehetőséget kaptunk, hogy együtt visszavegyünk a helyet a terrortól és a sötétségtől, és hogy egy új valóságot hozzunk létre, ami a szeretet ünneplésével összehozza az embereket”

– írta Thomas Coldefy, a tervezőiroda igazgatója. Az egykori Pulse bárnál kialakított emlékhelyhez egy égbe törő múzeum is csatlakozik pár sarokkal távolabb, ami jó eséllyel a város ikonikus épületévé válik hamarosan. A tetőtéri sétányokat és kilátót is magában foglaló múzeumot az elhunytak életének szentelik, valamint a látogatók oktatására is szánják.

 

Fotó: Coldefy & Associés with RDAI/onePULSE Foundation

 

A 45 millió dollárra becsült projekt ugyanakkor a túlélők és az áldozatok családjai részéről erős kritikát kapott, és megosztja a tragédiát átélt közösséget is. A nonprofit alapítvány tagja ugyanis Barbara Poma, aki a Pulse bár tulajdonosa, és többen úgy vélik, a nő anyagi hasznot húz a fájdalmukból: az alapítvány 150 ezer dolláros fizetést utalt neki a projektben végzett munkájáért.

Ezen túlmenően sokan tapintatlansággal vádolják a városvezetést is, amiért a múzeumban fizetni kell majd a belépésért, és a múzeumokban bevett módon ajándéküzletet is terveznek. A túlélők és a hozzátartozók egy része saját szervezetet alapítottak a projektet ellenezve. Képviseletükben az egyik szervező, Zachary Blair fogalmazta meg ellenérzéseiket:

„Az alapítvány egy olyan tervet választott, ami látványosságot csinál az LMBTQ emberek meggyilkolásából. Szégyenletes, hogy emlékezés és felvilágosítás szavakba csomagolva valójában ingatlanfejlesztést folytatnak. A onePulse Foundation nem nyújt pénzügyi segítséget a túlélőknek, akiket az egészségügyi számlák nyomasztanak, akik lakhatásukat, munkájukat veszíthetik el emiatt, és nem támogatják azokat sem, akiknek folyamatos mentális egészségügyi ellátásra lenne szükségük. A túlélők szükségleteit figyelmen kívül hagyják, helyette milliókból felhúzzák ezt a magánmúzeumot.”

A győztes pályamű ugyanis nem csupán egyetlen emlékművet és egy múzeumot tartalmaz, hanem szinte a teljes környéket megújítja. Ahogy az a látványvideón is látszik, zöld folyosót alakítanak ki több parkot és tavat egybekapcsolva, ezzel egy kisebb városközpontot létrehozva Orlando SoDo negyedében.

 

 

A tragédia után többen követelték, hogy a tulajdonos, Barbara Poma inkább teljesen bontsa le az egykori bárt, ahogy azt tették például korábban a Sandy Hook iskolával, ahol egy lövöldöző 20 gyerekkel és 6 felnőttel végzett. Poma azonban ezt nem szerette volna, és végül a városnak sem adta el a területet.

„Undorodok az egésztől. Az emlékmű falat emel közénk, túlélők közé. Az nem segíti a sebek begyógyítását, ha turistaattrakciót csinálnak abból a helyből, ahol meghalt egy rokonod, és ahol a lányod is kis híján meghalt”

– mondta a tervezett emlékműről Jessenia Marquez, akinek az unokatestvére meghalt a támadásban, unokaöccse és saját lánya pedig alig élte túl. A múzeum és a Pulse bár helyén kialakított emlékhely várhatóan 2022-ben nyitja majd kapuit.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin