Kultúra

A transzneműek mindig is a társadalom részei voltak – A hölgy és az autó

fotók: HBO

 

A hölgy és az autó egy izgalmas, szórakoztató és a transzneműség témáját alaposan körüljáró életrajzi minisorozat. Mindenkit megszólaltatva, elfogulatlanul és ötletesen mutat be egy jelenséget, egy korszakot és benne egy embert, aki nőként próbált meg helytállni egy férfiak uralta iparágban, és aki folyamatosan küzdött a saját démonaival.

Jerry Dean Michael egy magas, jóképű farmergyerek volt nagyon jó üzleti és műszaki érzékkel, valamint átlagon felüli beszélőkével. Éles eszét és meggyőzőtehetségét a könnyű pénzszerzés oltárán áldozta fel; kisebb-nagyobb stiklijei miatt sosem lakott sokáig egy helyen. Több házassággal és letartóztatással a háta mögött egy pénzhamisítási ügyet követően köddé vált, és úgy tűnt, a hatóságok végleg szem elől tévesztették.

Mindeközben a hetvenes évek elejére az amerikai autók hatalmasra nőttek, és a méretükkel együtt az étvágyuk sem csökkent: 18-20 litert fogyasztottak 100 kilométeren. Aztán az olajválság beköszöntével gyakran többórás sorban állás után sem jutott az ember üzemanyaghoz, ami korábban az Egyesült Államokban elképzelhetetlennek tűnt.

 

Ekkor jelent meg a mérnöki és üzleti diplomával is rendelkező, öt gyermekes özvegyasszony, Geraldine Elizabeth Carmichael, aki egy 4 literes fogyasztású, mindenki számára elérhető árú, 3 kerekű autóban látta a megoldást. Liz nem ígért kevesebbet, mint hogy pár éven belül lenyomja a teljes amerikai autóipart. A tervezője után Dale-nek keresztelt jármű gyártásához rengeteg tőkére volt szüksége, amit az elővásárlási jogot szerzők befizetéseiből fedezett. Az érdeklődés hatalmas volt, a mérnökök – akik közül sokan az űriparból érkeztek – lázasan dolgoztak azon, hogy előrukkoljanak egy működőképes, eladható termékkel.
Aztán egy szép napon kiderült, hogy a farmer Jerry Dean Michael és az özvegyasszony Geraldine Elizabeth Carmichael egy és ugyanazon személy.

Ha valaki ismeri a sztorit, akkor nem érte váratlanul a dolog; őszintén bevallom, hogy bár mind a hölgyek, mind pedig az autók érdekelnek, simán elmentem az HBO dokumentumsorozata mellett. Utánaolvastam a sztorinak, esélyt adva neki belenéztem, aztán a negyedik rész végéig fel sem álltam. Pedig jó okom lett volna rá, mert a fentebb jelzett fordulatot már a második percben lelövik. Az egész mégis úgy van megcsinálva, mint egy jó krimi, ahol már az elején tudjuk, ki a tettes, mégis izgatottan nézzük végig.
A leleplez(őd)és megpecsételte a Dale sorsát, így sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha valóban piacra kerül. Annyi biztos, hogy az olajválság, ha nem is jelentette a benzinfalók végét, de utat nyitott az alacsonyabb fogyasztású, kisebb méretű modellek elterjedésének. Az amerikai állam történetének leghosszabb tárgyalására került sor, amelynek során a transznemű Liz ragaszkodott az esküdtszékhez és ahhoz, hogy saját magát védje.

 

A négy részben egy egészen különös embert ismerhetünk meg, akiről igyekeztek átfogó képet nyújtani. Megszólaltatják a családtagokat, a kollégákat, de az őt leleplező oknyomozókat, az esküdtszék tagjait, valamint az autóiparban és jogban jártas szakembereket is. Nem hunynak szemet Jerry viselt dolgai és a Dale piacra dobása során feltárt szabálytalanságok, valamint hazugságok felett. Ugyanakkor azt is elmondják, hogy sosem volt fegyvere és nem követett el erőszakos bűncselekményt, Lizként pedig gondos anya volt, és olyanoknak is munkát adott, akikről mindenki más lemondott. Mindezt archív felvételekkel, híradásokkal, hanganyagokkal és levelekkel egészítik ki, de ami az egészet különlegessé teszi, az a rengeteg animáció, amivel az események egy részét rekonstruálják. Ami azon túl, hogy izgalmas és eredeti megoldás, teret enged a művészi szabadságnak a dokumentumfilm-jelleg megőrzése mellett.

 

Az egész történetet uralja Liz transzneműsége, ami egyben választ ad legtöbb tettére és döntésére is. Az őt leleplezők, az ügyészség, az esküdtek és a közvélemény is elsősorban az „átváltozás” ténye és annak eltitkolása miatt akarta fejét venni. Ebben nagy felelőssége volt a korabeli médiának is, amikor ezeket a leleplezéseket igyekezett a lehető legbugyutábban előadni, legtöbbször csak annyit közölve, hogy egy férfi nőnek öltözött és nőnek sminkelte magát, holott itt ennél sokkal többről volt szó. Ennek hatására az emberek többségében az a téves kép alakult ki, hogy a transzneműek született csalók, akik magukat másnak kiadva akarják félrevezetni a hatóságokat és megúszni egy esetleges felelősségre vonást. Néhány híres esetet megemlítve a megszólaló szakértők az 1700-as évekig mennek vissza az időben, hogy a transzneműek jogi és társadalmi megítélésnek változásait, illetve magát a jelenséget elmagyarázzák, és eljussanak a jelenig. Érdemes összevetni azok véleményét, akik megértették és elfogadták őt azokéval, akik a mai napig nem képesek erre – mi több, úgy érzik, akkor és ott megfontoltan és mindenki érdekében cselekedtek.

Hujber Ádám

Elérhető az HBO GO kínálatában. Próbáld ki 7 napig ingyen!

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin