Nagyvilág

A Svéd Egyház az egyenlő házasság pártján álló lelkészeket szeretne

azonos nemű párok
Fotó: Sofia Hernandez/Unsplah

 

Közleményben válaszoltak a Svéd Egyház püspökei a Svédországi Demokraták pártjának. A politikusok nehezményezték, hogy egyes püspökök nem akarnának olyan lelkészeket felszentelni, akik nem adnának össze azonos nemű párokat – írja a CNE.

Sören Dalevis, Mikael Mogren és Andreas Holmberg püspökök az Expressen felületén válaszoltak a gúnyolódó politikusoknak, akik szerint a püspökök „alakítsák meg a saját kis szivárványos közösségüket”, ahelyett, hogy az egyházat vezetik.

A püspökök úgy vélik, az azonos nemű házasság nem ellentétes a Biblia tanításaival. „Isten nem tesz különbséget az emberek között. A szeretet az szeretet” – írták.

Továbbá kijelentették hogy céljuk az, hogy egyházuk minden lelkésze összeadjon majd azonos nemű párokat. A püspökök ugyanakkor azt ígérik, hogy nem fognak erre kényszeríteni egy lelkészt sem. „Az esküvőkkel kapcsolatosan közös célunk, hogy minden lelkész boldogan és szabad akaratából adjon össze különböző nemű és azonos nemű párokat. Ez a célkép vezérel bennünket a lelkészjelöltek felvételekor, valamint az előléptetéssel és a felügyelettel kapcsolatos munkánkban az egyházmegyékben” – olvasható a cikkben.

Arra a felvetésre, hogy alakítsanak saját „szivárványos” közösséget, így reagáltak: „Miért tennénk ezt, amikor a Svéd Egyház egy bibliai alapokon nyugvó és a lutheránus hagyományban gyökerező egyház, amely több millió svédből áll, akiket másságukban és sokszínűségükben Isten gyönyörűen és végtelenül szeret?”

A Svéd Egyház Svédország legnagyobb egyháza, a világ harmadik legnagyobb evangélikus felekezete.

Svédországban egyébként 2009 óta legális az azonos nemű párok házassága, beleértve az evangélikus egyházi áldást is. Az LMBTQ közösség szempontjából a világ egyik legbiztonságosabb országának tartott Svédországban még a királyi család tagjai is köthetnek azonos nemű házasságot anélkül, hogy az a trónöröklés esélyét csorbítaná.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin