Nagyvilág

A queer történelemnek már professzora van Oxfordban

Az Oxfordi Egyetem látképe. Fotó: Sidharth Bhatia, Unsplash

Az Oxfordi Egyetem kinevezte első LMBTQ történelemmel foglalkozó professzorát – írja a The Times. Matt Cook történelemprofesszor az Oxfordi Egyetem alá tartozó Mansfield College történelemtanszékén fogja betölteni a pozíciót októbertől. A professzor jelenleg a Londoni Egyetemhez tartozó Birbeck College oktatója.

Cook a PinkNewsnak adott interjújában elmondta, hogy az új poszt annak a folyamatnak a betetőzése, ami során az LMBTQ+ történelem az aktivizmusból bekerült az akadémiai életbe. „Az Oxford és a Mansfield elkötelezettsége azt mutatja, hogy [az LMBTQ történelem] valójában központi szerepet játszik a történelemkutatásban” – nyilatkozta a professzor.

„Ha a múltbeli társadalomról és kultúráról gondolkodunk, akkor gondolnunk kell arra, hogy az emberek hogyan éreztek és gondolkodtak önmagukkal kapcsolatosan, hogyan vágyakoztak és hogyan tekintettek a kapcsolataikra, mert ez része az emberek mindennapi életének most és a múltban is.”

Cook reméli, hogy a világ egyik legismertebb és legelismertebb egyetemének példáját más felsőoktatási intézmények is követni fogják világszerte.

„Az LMBT és queer történelmet 10-15 éve úgy kezelik, mintha ez egy ‘marginális tevékenység’ lenne” – mondta. „A tanszékek látókörének perifériáján van, a tudományos tevékenység perifériáján, és csak keveseket érdekel.”

„Az oxfordi queer történeti munka erős, már meglévő vonalát fogom támogatni, és a világ minden tájáról érkező LMBTQ tudósokkal, írókkal és aktivistákkal fogok vitát folytatni.”

Cook reméli, hogy hidat tud képezni az LMBTQ tanulmányok különböző területei között, a helytörténettől kezdve az Európán és Észak-Amerikán kívüli országok gyakran alulreprezentált történelméig.

A Mansfield College igazgatója, Helen Mountfield szerint „Matt nagyszerűen illeszkedik majd a büszkén nonkonformista egyetemi közösségünkbe, amely tiszteletben tartja, védi és támogatja a különböző véleményeket és narratívákat”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin