Hírek

A pride szervezői megtiltják a miniszterelnöknek, hogy részt vegyen a felvonuláson

Fotók: Jeffrey Feng/Sydney Mardi Gras

 

Áll a bál az ausztráliai Sydney-ben, ahol felmerült, hogy szégyenszemre nemkívánatos személynek minősítsék az ország miniszterelnökét a következő pride-on.

A Sydney Mardi Gras fesztivál a hetvenes évek végétől kezdve a város egyik legtöbb turistát vonzó eseményévé nőtte ki magát – a mára több százezer látogatóval büszkélkedő rendezvény az egyik legnagyobb pride a világon, ahol tavaly például Cher is fellépett.

 

 

Most azonban a szervezők közül többen is úgy érzik, hogy nézetei miatt a konzervatív miniszterelnök, Scott Morrison nem feltétlenül méltó a részvételre. A The New Daily tudósítása szerint november 30-án döntenek a kitiltásról, ahol egyúttal azt is megvétózhatják, hogy a rendőrség is saját csapattal felvonuljon.

A kitiltás inkább presztízsveszteség lehet a miniszterelnöknek, mint valódi büntetés, mert Morrison már az elmúlt években sem ment ki a pride-ra, ellenben elődjével, Malcolm Turnbull-lal, aki a feleségével együtt vonult.

„A kitiltásról szóló szavazás egy olyan üzenet, amivel azt jelezzük, hogy nem vagyunk elégedettek a kormány tevékenységével, ami folyamatosan károkat okoz a közösségünknek és megpróbál elnyomni minket”

– nyilatkozta Charlie Murphy, az egyik szervező, aki emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök a transznemű közösséget is megbántotta. Morrison a Twitteren ítélte feleslegesnek a pedagógusok olyan továbbképzését, amivel képesek lehetnek korán felismerni a transz gyerekeket és így segítséget nyújtani nekik.

 

 

Murphy szerint azért nem helyes, hogy a rendőrök is velük együtt részt vegyenek a felvonuláson, mert a történelem során az őslakosoktól kezdve az LMBTQ közösségig az összes marginalizált csoport rendőri megaláztatástól és elnyomástól szenvedett.

„Ezek a csoportok hogyan érezhetnék magukat biztonságban, amikor a Mardi Gras tulajdonképpen hallgatólagosan felmenti őket azzal, hogy megengedjük nekik, hogy saját csoportban, az egyenruhájukban vegyenek részt a felvonuláson.”

A szervezők között nincs egyetértés a tervezett tiltásokkal kapcsolatban és a Mardi Gras szóvivője csütörtökön jelezte, hogy természetesen megfontolják a közgyűlés minden tagjának a javaslatát, de még nincs végleges döntés.

„Ezek a javaslatok és az azt övező vita a Mardi Gras, valamint a közösségünk erejét és sokszínűségét jelzi. Ez a sokszínűség az, amire büszkék vagyunk, ezt kell ápolnunk és ünnepelnünk.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin