Nagyvilág

A norvég kormány bocsánatot kért a melegek bebörtönzése miatt

Ötven évvel ezelőtt törölték el az azonos nemű kapcsolatokat tiltó törvényt.

 

A norvég kormány április 20-án hivatalosan is bocsánatot kért a meleg férfiaktól azon törvény miatt, ami egykor büntethetővé tette a férfiak közötti szexuális kapcsolatot. Ahogy a Reuters tudósításából kiderül, 1902 és 1950 között 119 személyt ítéltek börtönbüntetésre, míg a törvényt magát majd csak 1972. április 21-én törölték el.

Jonas Gahr Støre miniszterelnök az évforduló előestéjén közölte, hogy a kormány hivatalosan is bocsánatot kér a törvény miatt.

„Törvénnyel, valamint büntetőintézkedések sorával fejeztük ki, nemzetként és társadalomként nem fogadtuk el az azonos nemű szerelmet. A kormány mindezért bocsánatot kíván kérni” – mondta Støre.

Miután Norvégiában 1972-ben dekriminalizálták a homoszexualitást, az élettársi kapcsolatot 1993-ban engedélyezték az azonos nemű párok számára – a világon Dánia után a második országként – , az egyenlő házasságot pedig 2009-ben vezették be.

A miniszterelnök után felszólalt a nyíltan leszbikus Annette Trettebergstuen kulturális és esélyegyenlőségi miniszter, aki arról beszélt, hogy az egykori törvény sok ember életét tette tönkre.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin