Kultúra

A Mirror Talks kiállás a tudás szabadságáért

Interjú Kanicsár Ádám Andrással, a Mirror Talks szervezőjével

A Sziget Fesztivál LMBTQ sátrában, a Magic Mirrorban mindennap 17:00 és 18:00 között várja a szitizeneket a Mirror Talks című panelbeszélgetés, ahol idén is izgalmas témákat dolgoznak fel a meghívottak. Az idei év viszont picit más: egyre több téma van tabusítva és egyre többről érezhetjük azt, hogy Magyarországon némileg akár tiltott téma is lehet. Pedig nincs bennük semmi rossz, sőt, mind a társadalmunk fejlődésének alapkövei lehetnek. Kanicsár Ádám Andrással, a program szervezőjével és moderátorával beszélgettünk.

Fotó: Petrekovits Márton Ruha: Böjtös András / BJTSNDRS (@bjts_ndrs)

A Mirror Talks a te vezetésed alatt pár évvel ezelőtt indult, azelőtt más típusú kerekasztal beszélgetések voltak a Magic Mirrorban. Mi változott az első év óta, az évek során és mennyiben más az idei év, mint a korábbiak?

Azt muszáj megjegyeznem, hogy azért nagyon sokat örököltem Steiner Kristóftól, aki eredetileg a házigazdája volt az akkori műsornak és én is voltam a vendége. A koncepció akkor is ugyanaz volt: üljünk le néhányan a színpadra és félig szórakoztató, félig edukatív, és talán egy picit szórakoztató módon beszélgessünk LMBTQ topikokról.

Ami változott az elmúlt időszakban, az inkább az, hogy mi milyen attitűddel állunk az egész programhoz. A Mirror Talksnak valahol tétje lett. Sokkal jobban át kell gondolnunk azt, hogy milyen témákat dolgozunk fel. Azzal, hogy a közösséget ennyi támadás éri az országban és hogy ennyire próbálják tabusítani az LMBTQ közösséghez vagy akár a genderhez kötődő témákat, vagy mindent, ami picit is liberális, még fontosabb, hogy nyitottsággal beszéljünk ezekről a témákról és megmutassuk, hogy igenis, ezekről a témákról kell beszélni. A Sziget a szabadság szigete, mi pedig azt akarjuk üzenni a Mirror Talksszal, hogy mindenről szabad és kell beszélni, kellő nyitottsággal, kritikával, komolysággal és humorral.

Ez már nem csak egy beszélgetős program. Ez már egy kiállás a tudás szabadságáért.

Fotó: Petrekovits Márton Ruha: Böjtös András / BJTSNDRS (@bjts_ndrs)

 Mi alapján került összeállításra az idei Mirror Talks tematika?

Minden évben januárban ülünk le először Zsorzzsal (Ujvári-Pintér Györggyel, a Magic Mirror szervezőjével), hogy átbeszéljük, idén miről szeretnénk beszélni a színpadon és kikkel. Ilyenkor összevetjük, hogy ki mit lát a világból, ami érdekes lehet és amitől színesebb a világ, amit el akarunk juttatni a közönséghez. Mindketten eléggé nyitottan szemléljük a világot, sok színes emberrel találkozunk a munkánk során, így sok érdekes témához is közel kerülünk. Ezért fogunk például egy beszélgetést tartani arról, hogy mennyi furcsa és új formája van a szerelemnek és mennyire új formákban gondolkodunk erről az érzésről.

De az is fontos szempont volt idén, hogy lássuk, hogy mik azok a témák, amik az egész világon és Magyarországon is középpontba kerültek vagy amiről éppen azt halljuk, hogy huh, ezekről nem szabad beszélni. Hát akkor beszéljünk róluk, a legjobb szakértőkkel.

Így például idén két témában is előtérbe kerül a gender fogalma. Mert félreértik, mégis a köztudatban van és mert aki egy picit is érti, tisztában lehet vele, hogy mindannyiunk életére hatással van és mindannyiunknak jót tehet, ha picit belegondolunk a saját gender szerepeinkbe.

De vannak visszatérő témák, amiknek annyi mélysége van, hogy minden évben újabb és újabb szemszögből tudjuk őket megközelíteni. Ilyen a drag beszélgetés, amin idén lesz egy óriási meglepetés, de minden évben foglalkozunk egy napot aktivizmussal is. Tavaly pedig sok tervezés után a színpadra vittük a szex, alkohol és drog témáját és akkora siker lett, hogy már tavaly alapvető volt, hogy idén is lesz. De pont tegnap találtam ki például egy témát a jövő évre

Fotó: Petrekovits Márton Ruha: Böjtös András / BJTSNDRS (@bjts_ndrs)

Hogyan történik a beszélgetésekben résztvevők kiválasztása?

Mikor Zsorzzsal összedugjuk a fejünket, már felmerülnek izgalmas nevek mindkettőnk részéről. Utána pedig, ha beszélek a már kiválasztott résztvevőkkel, kérek tőlük is neveket, hogy szerintük kik adott témában a szakértők, akik kellő mélységgel tudnak megszólalni a témákról. És persze megnézem, hogy például ki adott a témáról könyvet az elmúlt időszakban vagy milyen dokumentumfilmek készültek. Törekszem arra is, hogy a színpadon legyen minden témánál olyan ember, aki akár tudományos jelleggel tud nyilatkozni és olyan is, aki érintettként tud beszélni vagy szórakoztatóbb, könnyedebb színt visz a beszélgetésbe.

Volt már olyan, hogy egy résztvevő nem vállalta a beszélgetést? Ha igen, akkor miért mondott nemet?

A legtöbben azért nem vállalják, mert félnek angolul beszélni a színpadon közönség előtt. Ez sokszor fájdalmas, mert zseniális emberektől esünk el. Volt már, azt mondtam, nem érdekel, tolmácsoltam én a színpadon, de hamar rá kellett jönnünk, hogy ez így nem működik senki részéről sem.

Sajnos idén már voltak olyan külföldi előadók, akikben felmerült az, hogy Magyarországon veszélyes például genderről beszélni színpadon. Miután én imádom az országomat és igenis minden erőmmel azon vagyok, hogy büszke legyek a magyar identitásomra is, nagyon rossz érzés volt megírni ezeknek az embereknek, hogy bármilyen képet is festenek különböző erők az országunkról, ettől függetlenül nem fogják megverni vagy börtönbe zárni, mert nyilatkozik egyes témákról és a társadalmunknak igenis van egy rétege, ami nem csak nyitott, de kifejezetten kíváncsi.

Fotó: Petrekovits Márton Ruha: Böjtös András / BJTSNDRS (@bjts_ndrs)

Neked személy szerint mi a célod ezekkel a témákkal és beszélgetésekkel?

Szabadnak lenni. Azt érezni, hogy teremtünk egy varázslatos órát, ahol csodálatos emberek beszélnek olyan témákról, amiket ha megpiszkálunk magunkba, akkor mi magunk is fejlődünk és ezzel együtt az egész társadalmunk fejlődni tud.

Szeretném, ha az emberek látnák, hogy a gender téma nem egy butaság, nem egy bűnös szexuális dolog, hanem valami, ami egész életünket és személyiségünket meghatározza. És kell róla gondolkozni.

Szeretném megmutatni, hogy az LMBTQ kultúrának és történelemnek milyen mélységei vannak, és az egész közösség hordoz magában vagy magával egy eszméletlenül értékes örökséget.

És persze az, hogy megmutassak csodálatos embereket a világnak.

Nem véletlenül aposztrofálok mindenkit a színpadon hősként, mivel más-más szempontból, de mindegyikük az.

Vagy mert tabusított témákról beszél, vagy mert bátran vállalja magát vagy mert hősiesen kiáll az emberi jogokért. Az East of Pride című beszélgetésen például ott fog ülni a színpadon magyar, cseh és balti LMBTQ aktivista is, emellett az ukrán Pride elnöke. Ezek az emberek a lehető legszebb erőt képviselik a világon és óriási büszkeség, hogy most egy színpadon fognak ülni.

Fotó: Petrekovits Márton Ruha: Böjtös András / BJTSNDRS (@bjts_ndrs)

Szerinted az LMBTQ+ társadalom alapvetően keveset tud ezekről a témákról?

Ezekről a témákról talán többet tudunk, mint a többségi társadalom. Biztos vagyok benne, hogy több LMBTQ ember érti a gender fogalmát vagy ismeri a Pride történelmének gyökereit, mint valaki, aki a többségi társadalomhoz tartozik. Közben azzal is tisztában vagyok, vagyis inkább abban is töretlenül hiszek, hogy soha, senki nem tudhat eleget. Ezért szól a Mirror Talks mindenkinek. Mert mindannyian tanulhatunk mindig valami újat. Annyi tudás gyűlik mindennap össze majd a színpadon és annyi világnézet… Nem létezik, hogy valaki ne találjon valamit, amivel majd gazdagabbnak érzi magát vagy tanulhat valami újat magáról vagy a világról.

Minden tudással többek leszünk. Minden beszélgetés építhet minket. Minden fajta nyitottsággal még jobban otthon érezhetjük magunkat a világban.

Melyik téma áll hozzád a legközelebb az ideiek közül és miért?

Próbálok nem abba a hibába esni, hogy azt mondom, hogy mindegyik, közben viszont tényleg mindegyiket ugyanúgy várom és szeretem, akár a téma, akár a meghívottak akár a közönség várható reakciói miatt.

Azt el tudom mondani, hogy a legjobban az augusztus 11-i drag beszélgetést várom, mert ott lesz egy nagy meglepetés. Böjtös András divattervezővel, a J. Hair&Makeuppal és Sigulinszki Laurával összeállt egy zseniális csapat, akik csinálnak velem egy kisebb csodát. Vagyis nagyobb csodát.

Andrással kapcsolatban amúgy még ki akarom emelni, hogy készített nekem egy csodálatos aranyszínű zakót és dzsekit a színpadra. Az ő szereléseit viselem a cikkben szereplő fotókon, amiket a Hajógyárin készítettünk Petrekovits Mártonnal, aki zseniális fotós és társam ezer zseniális projektben – például a Magic Mirror Instagramjának vezetésében és tartalomgyártásában.

Fotó: Petrekovits Márton Ruha: Böjtös András / BJTSNDRS (@bjts_ndrs)

 

Melyik téma szerinted a legfontosabb az ideiek közül és miért pont azt ragadnád ki?

A legfontosabb téma az East of Pride lesz. Ha a Pride-ra gondolunk, sokaknak a felvonulás jut eszébe, sok szivárványzászló és buli, buli, buli. De a Pride ennél sokkal több, főleg Közép-Kelet Európában, ahol a politikai erők egy folyamatos védekező szerepre kényszerítik az LMBTQ aktivizmust, ami mégis mindig tud épülni, tartani a lelket a közösségben és inspirálni. A beszélgetésen ott lesz az ukrán Pride képviselője, Sofiia Lapina is. Az ő szereplése az első meeting óta nagy álmunk volt.

Nagyon szeretném, ha a közönség megmutatná Sofiiának a támogatását Ukrajna felé és persze rengeteg kérdésem van hozzá, hogy ők most hogyan tudják tartani a kapcsolatot az ukrán LMBTQ közösséggel, akiknek most nem a jogaikért, hanem az életükért kell harcolniuk.

Tavaly a szívügyem volt, mikor a keresztény, zsidó és hindu vallás egy-egy képviselője ült együtt velem a színpadon és utána még egy jót beszélgettek egymással a backstage-ben. Ugyanúgy a szívügyem, hogy ezek az aktivisták is együtt képviseljenek egy óriási erőt a színpadon és utána a mi rendezvényünknek köszönhetően beszélhessenek egymással a színfalak mögött.

Fotó: Petrekovits Márton Ruha: Böjtös András / BJTSNDRS (@bjts_ndrs)

 

Mit mondanál egy LMBTQ+ embernek, miért üljön be a beszélgetésre?

Mert soha nem volt ennyire fontos, hogy megmutassuk, hogy ezek a témák nem bűnös témák, hanem értékes témák. Meg kell mutatni, hogy ezekről beszélni kell és igenis, van rájuk igény. És magunknak is meg kell mutatni, hogy bármennyire is akar minket tabusítani a hatalom, amik mi vagyunk, arról jó beszélni, arról jó hallgatni egy beszélgetést. Na meg persze ne felejtsük el, hogy minden beszélgetéstől, új tudástól, új hatástól többek leszünk. Fontos, hogy mindig jobban és jobban megismerjük magunkat, a közösségünk értékeit és a társadalmunkat. Azt akarják, hogy topogjunk egyhelyben. De mindannyiunknak haladni kell egy új, jobb, színesebb világ felé.

A Mirror Talksot mindennap megnézheted a Sziget Fesztivál Magic Mirror sátrában 17:00 és 18:00 között.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin