Hírek

A második világháború meleg hőse kerül az 50 fontos brit bankjegyre

A hét elején jelentette be a Bank of England, az Egyesült Királyság központi bankja, hogy hamarosan a II. Világháború meleg hőse, Alan Turing kerül az 50 fontos bankjegyre.

 

Így fog kinézni az új 50 fontos bankjegy

 

Mark Carney, a Bank of England kormányzója jelentette be a nagy hírt, valamint azt is elárulta, hogy megelőzőleg mintegy ezer embert jelöltek a nagy megtiszteltetésre. A jelöltek között volt Mary Anning, Rolasind Franklin, Stephen Hawking és Ernest Rutherford is, ám választásuk végül a modern számítógép-tudomány egyik atyjára, Alan Turingre esett. A matematikusról maga Carney is ódákat zengett:

Alan Turing egy kimagasló matematikus volt, akinek munkája óriási hatással van az életünkre. A modern számítógép-tudomány és mesterséges intelligencia atyja és háborús hősként Alan Turing közreműködése a második világháborúban úttörőnek számítottak. Turing egyben egy óriás is, akinek vállaira ma sokan támaszkodhatnak.

Alan Turing kódfejtőként működött közre a II. világháború idején, ám miután szexuális orientációjára fény derült, karrierje akadályokba ütközött. Végül Turing 1954-ben hunyt el, miután véget vetett életének. A háborús hős tetteiről filmet is készítettek 2014-ben Kódjátszma címen, melyben a matematikust Benedict Cumberbatch alakította.

A férfit néhány hónappal ezelőtt egy másik nagy megtiszteltetés is érte:

 

Alan Turingot választották a 20. század legnagyobb emberének

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin