Egészség

A kopaszodás nem visszafordíthatatlan

Szinte biztosan kijelenthetjük, hogy a hajhullás népbetegség. A kopaszodás kisebb-nagyobb mértékben a 35 éves magyar férfiak mintegy 40 százalékát érinti, de az ötvenes éveik elején járó férfiaknál ez az arány már 55 százalékra emelkedik. A férfiak jelentős része retteg attól, hogy haja idővel ritkulni kezd, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lenne megoldás a folyamat lassítására, vagy akár visszafordítására: külső szerek használata és a a legújabb regeneratív terápiák segíthetnek.

A hajhullás természetes folyamat, napi 100-150 hajszál elvesztése teljesen normálisnak tekinthető, a haj természetes cserélődésének tudható be. Ennél nagyobb hajveszteség esetén azonban már valamilyen kezelendő probléma állhat a háttérben. A hajhullás akár egy apró változástól is megkezdődhet, mint például a rossz táplálkozásból adódó vitaminhiány, a dohányzás miatti vér- és oxigénellátás romlása, vagy a bőr felületi problémái. Okozhat hajvesztést a fejbőr sérülése, a testben fennálló tartós gyulladás, de akár bőrgomba is. Ha sikerül kideríteni, mi áll a háttérben, az átmeneti hajhullás sok esetben könnyen orvosolható, és a kezelést követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre.

 

 

A férfiakat érintő hajhullás 90-95 százalékáért azonban nem valamilyen átmeneti rendellenesség okolható, hanem genetikai tényezők. Az ilyen, úgynevezett androgén hajhullás esetén az érintettek hajhagymái érzékenyek egy bizonyos nemi hormonra, a dihydrotesztoszteronra. A hormon jelenléte miatt először a hajszálak elvékonyodnak, majd a hajhagymák a végstádiumban már egyáltalán nem termelnek normális hajszálakat.

A genetikai eredetű kopaszodás egyik legfőbb ismérve, hogy milyen formában indul meg a kopasz területek térnyerése. Az egyik leghamarabb észrevehető jel, amikor a homlokvonal megindul felfelé, és egyre magasabban helyezkedik el. A genetikai eredetű kopaszodás másik biztos jele, amikor a fejtetőn indul el egy kör alakú részen a haj ritkulása, egy idő után pedig már csak pihés szálakat tapinthatunk az erős haj helyett. A folyamat végeredménye – ami az egyén hormonérzékenységétől is függ – gyakran mindössze egy, a tarkóhoz és a nyakhoz közeli patkó alakú hajas terület, ahol viszont megmarad a haj.

Amennyiben beigazolódik, hogy hajunk ritkulása a génjeinkbe lett kódolva, akkor sem szabad kétségbe esni, hiszen megoldások erre is léteznek. A korai szakaszban kitolhatjuk a kopaszodás mértékének növekedését kifejezetten erre kifejlesztett, külsőleg használatos hajszeszek, samponok, vitaminok, illetve belső szerek alkalmazásával.

A regeneratív terápiák lényege, hogy idegen anyagok felhasználása nélkül, a páciensek saját sejtjeit injektálják a fejbőrbe, amelyek részleges hajvisszaállításra is alkalmasak. Az androgén kopaszodás által okozott, előrehaladottabb állapotban lévő, kiterjedtebb hajveszteségre csak a megfelelően elvégzett hajbeültetés nyújt biztos és végleges megoldást.

Hair Aesthetic Clinic
Hair Hungary

1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
E-mail: info@hairhungary.hu
Telefon: +36 (30) 552 0940
www.facebook.com/hairhungary
www.hairhungary.hu

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin