Nagyvilág

A kínai azonos nemű párok a Zoomon keresztül házasodnak

Kína
Csu Kuang-jü (balra) és Liu Jang-ming (jobbra) az esküvőjükre készülnek Kantonban. / Fotó: Liu Jang-ming

 

Kína tiltja az azonos nemű párok házasságát, a modern technológiának köszönhetően azonban mégis egybekelhetnek a szerelmesek. Mindezt annak köszönhetik, hogy az amerikai Utah állam azonos nevű megyéjében a nemzetközi párok online is összeházasodhatnak.

Ennek megfelelően például a Kantonban élő, öt éve egy párt alkotó Hszü Jan-csou és Csu Hsziao-ming saját nappalijukban, barátaik társaságában mondhatta ki a boldogító igent éjfélkor, miközben egy utahi szertartásvezető angolul levezényelte a fogadalmukat Zoomon keresztül. Házasságkötésüknek mintegy 60 tanúja volt, akik videóhívásban követték a ceremóniát.

A megye a koronavírus-járvány alatt vezette be a digitális szertartás lehetőségét, amivel 2021-ben mintegy 200 kínai és hongkongi pár élt. A ceremónia 100 dollárba kerül. Bár Kína nem ismeri el ezeket a házasságokat, a lehetőség mégis népszerű a kínai azonos nemű párok körében. Olyannyira, hogy speciális esküvőszervezők is elkezdtek ezzel foglalkozni, az Európában élő Kimberly Wangnak például jobbára leszbikus kliensei vannak, és kódnyelvvel hirdeti magát a kínai közösségi médiafelületeken, hogy elkerülje a cenzúrát és a büntetést.

Kínában ugyanis az LMBTQ közösség helyzete több mint kilátástalan. Az állami cenzúra az internetet is felügyeli, valamint a külföldi filmekből is eltávolíttatja az LMBTQ utalásokat. A WeChat, Kína legnagyobb csetplatformja több tucat LMBTQ fiókot számolt fel, Sanghaj legrégebbi pride felvonulását pedig 2020-ban ismeretlen időtartamra felfüggesztették.

Olcsó és elérhető módszer

Liu Jang-ming és Csu Kuan-jü júliusban tartotta Zoomos esküvőjét. A szintén Kantonban élő pár eleinte külföldi utat tervezett a házasságkötéshez, de Kína nagyon szigorú szabályokat vezetett be a Covid miatt. Ugyancsak aggasztónak találták, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban megszüntette az abortuszhoz való alkotmányos jogot, emiatt az azonos neműek házasságkötését is veszélyben érezték és nem akartak tovább várni. Ezért döntöttek a virtuális esküvő mellett. Egy barátjuk tolmácsolt a szertartásvezetőnek, egyikük édesanyja pedig videóhívásban követte az eseményeket egy másik kínai városból.

A hongkongi Next Chapter esküvőszervező cég a Covid előtt európai esküvőket szervezett hongkongi queer párok számára. 2021 óta pedig több mint 100 párnak segítettek megszervezni a virtuális esküvőt Utahban. A digitális ceremónia olcsóbb, mint külföldre utazni, így már szerényebb anyagi körülmények között élő párok is élhetnek a lehetőséggel. Hongkongban ugyan tilos az azonos neműek házassága, a különleges jogállású kínai terület egyik jogszabálya lehetőséget ad arra, hogy a külföldön házasságot kötött felek házasként jelöljék meg magukat az adóbevallásukban, és külföldi partnerüket családegyesítő vízummal Hongkongba hozzák. Raymond Chan, Hongkong első, nyíltan meleg egykori parlamenti képviselője maga is ilyen virtuális esküvőn házasodott össze partnerével.

Utah megye hatóságát meglepte, hogy mennyi külföldi pár kezdett élni a lehetőséggel. A megye már 2019-ben digitalizálta az esketést, a Covid alatt pedig lehetővé tették a nemzetközi párok számára is az egybekelést. Mindezt Amerika egyik legkonzervatívabb államában, ahol a lakosság 72%-a mormon vallású. Nem csak kínai párok keresik fel az anyakönyvi hivatalukat, a világ minden tájáról adnak össze heteroszexuális és azonos nemű párokat is. A hivatal kénytelen volt meghosszabbítani digitális nyitvatartási idejét és több szertartásvezetőt alkalmazni a megnövekedett kereslet miatt.

Hszü és Csu házastársi csókjuk előtt úgy nyilatkoztak, hogy nagyon szeretnék, ha még megérhetnék azt, hogy Kínában is összeházasodhatnak.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin