Itthon

A homofób propagandatörvény miatt megsokszorozódtak a médiahátósághoz érkező panaszok

A Magyar Hang megkeresésére reagálva a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közölte: június 15. és augusztus 25. között 69 alkalommal tettek náluk bejelentést a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseinek vélelmezett megsértése miatt.

Folyamatban lévő ügyekről nem adhatnak bővebb információt, így nem tudni, hogy a bejelentők pontosan mit kifogásoltak, valamint hogy mely médiumok érintettek. Tavaly ugyanebben az időszakban tíz bejelentést tettek a kiskorúak védelmével kapcsolatban, így feltételezhető, hogy a panaszok az országgyűlés által júniusban elfogadott homofób propagandatörvény számlájára írhatók, amelynek értelmében tilossá vált tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

Az új szabályok rögzítik azt is, hogy a jövőben a tévék is csak tizennyolc év felettieknek ajánlhatják az ilyen tartamú filmeket, műsorokat. Emiatt az RTL Klub is tiltakozott, jelezve, csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliot, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

Az NMHH a Magyar Hangnak válaszában kifejtette, hogy a médiatörvény határozza meg a szervezet által indított eljárások lehetséges jogkövetkezményeit. A gyakorlat természetesen még a következő hónapokban alakul majd ki, így nem biztos, hogy minden szankció reális veszélyt jelent a médiaszolgáltatóknak. A törvény egyik legfőbb bírálata éppen az, hogy nem egyértelmű, mit tilt, és az sem, hogy a kifogásolt tettek milyen jogkövetkezményekkel járnak.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin