Egészség

A HIV újabb változatát azonosították

Egy amerikai kutatócsoport szerdán publikálta tanulmányát, amely szerint a HIV egy új változatát fedezték fel. Hasonlóra 19 éve nem volt példa – számol be a CNN nyomán az Index.

A most felfedezett törzs a HIV-1 faj M csoportjába tartozik, éppen abba, ami a globális járványért is felelős. Ez az első ebbe a csoportba tartozó törzs azóta, hogy 2000-ben megalkották az altípusok azonosítására szolgáló irányelveket, melyek ismerete elsősorban azért fontos, mert így lehet garantálni a vírust kiszűrő tesztek hatékonyságát.

Mary Rodgers, az új törzset bemutató tanulmány társszerzője elmondta, hogy a tesztek elég nagy kihívást jelentenek, mert folyamatosan hatalmas mennyiségű vért kell megvizsgálniuk, hogy bárhol a világban észlelni tudják, ha a vírus felüti a fejét. Anthony Fauci, az allergiákért és fertőző betegségekért felelős amerikai kormányügynökség igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi gyógyszerek a most felfedezett törzs ellen is hatékonyak.

 

 

„Pánikra semmi ok, sőt igazából aggódni se nagyon kell. Ez a törzs elég kevés embert fertőzött meg, egyértelműen egy kívülálló törzsről van szó” – mondta a szakértő.

Ahhoz, hogy hivatalosan is új változatként ismerjék el a törzset, három egymástól elszigetelt esetet kellett találni. Az első két ezzel fertőzött embert 1983-ban és 1990-ben találták meg Kongóban, a harmadik mintát pedig 2001-ben gyűjtötték be, szintén Kongóban. Ez utóbbi ugyanakkor elég kis minta volt, és bár hasonlított a másik kettőre, a tudósok a teljes genomot tesztelni akarták, hogy biztosra mehessenek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új törzs mennyiben tér el a többitől – ha egyáltalán eltér tőlük –, de a felfedezés így is fontos lehet, ha a HIV-járványt megszüntetése a cél. A WHO adatai alapján jelenleg 36,7 millió HIV-fertőzött él a világon, az ENSZ-hez tartozó UNAIDS pedig azt saccolja, hogy csak 2016-ban durván 1,8 millió ember fertőződött meg. Magyarországon évente átlagosan 2-300 új fertőzöttet szűrnek ki.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin