Kultúra

A férfiak közti szerelem istene egy nyúl a kínai mitológiában

2023 a nyúl éve / fotó: iStock

 

Ma van a holdújév első napja, ez az egyik legnagyobb ünnepnap Ázsia számos országában. A kínai asztrológia szerint az új évhez egy-egy állatövi jegy társul, idén január 22-én a tigris évéből átlépünk a nyúl évébe, és a mitológia szerint a férfiak közötti szerelemnek épp egy nyúl az istene.

A szerelmet négy istenség irányítja a kínai mitológiában, a legismertebb Jüe Lao, a Hold alatti öregember, aki a férfi-nő szerelemért és a házasságközvetítésért felel. A Hunan tartományból származó Gupo Sen nővérek a két nő közötti szerelem istenségei, míg Tuer Sen, azaz a Nyúlistenség a férfiak közötti szerelem istensége. A kínai LMBTQ közösségből származó érdekességek miatt ajánljuk Cloud Wang munkásságát, aki rendszerint gyilkos humorral és maró iróniával mesél a Tiktokon a helyi viszonyokról, tőle hallottunk először Tuer Sen személyéről.

 

@cloudcloutclaud The Gods/Goddesses of Love in China #lgbt #gay #queer #wlw #chinese #folklore #love #deities ♬ original sound – Cloud Wang

 

Tuer Sen, a Nyúlistenség

Egy 17. századi népmese szerint a Csing dinasztia idején a császári udvar egy fiatal hivatalnokot küldött Fucsien tartományba, hogy felmérje az erkölcsi közállapotokat. Egy helyi katonát, Hu Tien-paót lenyűgözött az érkező felügyelő szépsége. Megjelent minden hivatalos meghallgatáson és távolról csodálta a szépségét. Ez már a hivatalnoknak is feltűnt, kételyei támadtak és mélyen zavarba ejtette a férfi viselkedése. A katona nem merte megvallani az érzéseit, helyette követte mindenhová, ahová csak ment, és még a fürdőjének sötét sarkában is megbújt, csak hogy megleshesse meztelenül. A fiatal felügyelő egyre inkább összezavarodott, míg végül hivatalosan is maga elé idéztette, hogy a katona magyarázatot adjon a viselkedésére. Hu először néma maradt, de miután megbotoztatták, bevallotta:

„Méltóságod szépsége rabul ejtette a szívemet. Mintha csak a mennyekben található, illatos fa lennél, amelytől távol kell tartani a hozzám hasonló, halandó madarakat. Elvesztettem a józan eszemet, és anélkül, hogy észrevettem volna, megsértettem személyedet.”

 

A hivatalnok dühbe gurult és halálra ítélte a katonát. Halála után egy hónappal Hu megjelent az idős falusiak álmában és azt mondta nekik: „Szemérmetlenségemmel megsértettem egy nemes férfit, ezért megérdemelt volt halálom, ám a többi vétkessel ellentétben az én bűnömet a vak szerelem okozta. Bár a túlvilág istenei kinevettek, soha nem haragudtak rám. Tuer Sen, azaz Nyúlistenség néven felszenteltek, hogy a férfiak közötti szerelmet irányítsam a halandók világában. Építsetek hát nekem egy templomot, ahol imádkozhattok hozzám.”

A történetet az 1716–1797 között élő festő és költő, Jüan Mej is lejegyezte, aki szerint mivel a katonának a bűne csupán a szerelem volt, ezért a túlvilág istenségei úgy döntöttek, helyrehozzák az igazságtalanságot, és őt nevezik ki a férfiak közötti vonzalom istenségének és védelmezőjének. A Nyúlistenségnek később akkora kultusza alakult ki Fucsien tartományban, hogy a Csing dinasztia végén már tiltani igyekeztek.

A nyúl mint szimbólum

A késő császárkori Kínában a meleg férfiakra használt szitokszó a „nyúl” volt, mivel Hu Tien-paót Nyúlistenségként emlegették, bár neki valójában semmi köze sincs a nyulakhoz. Ennek ellenére szimbólumként használják az azonos nemű vonzalom kifejezésére: például a The Untamed című, nagy sikerű sorozat alapjául szolgáló, A démoni kultiváció nagymestere című regényfolyamban sem véletlenül veszik körbe nyulak az egyik főszereplőt.

Az istenségként tovább élő Hu Tien-paót rendszerint egy másik férfit ölelve ábrázolták, és története egy kísérlet lehetett arra, hogy mitológiai hátteret adjon a Fucsien tartományban létező, férfiak közötti házasságokra. Erről a gyakorlatról több udvari tudós és hivatalnok is beszámolt a 17. században. Az esküvői szertartással megegyező ceremónia keretében két férfi testvérként örökbe fogadta egymást, ezután pedig akár húsz évig is élhettek együtt, ezután azonban elvárták tőlük, hogy gyermeknemzés céljából nővel kössenek házasságot.

2006-ban egy tajvani taoista pap, Lu Vej-ming templomot emelt a Nyúlistenség számára Tajpejben, amit évente közel tízezer meleg zarándok keres fel, akik azért imádkoznak, hogy megfelelő partnert találjanak maguknak. Néhány éve az alapító elmondta a Reutersnek, hogy időnként keresztény aktivisták tiltakoznak a templom előtt, és egy lelkipásztor még ördögűzést is megpróbált végrehajtani a Nyúlistenség oltára előtt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin