Menő utcában menő streetfood
Egy esős délután a Király utcában nehéz döntés elé kerültünk. Hova meneküljünk a februári szürkeségből? Járjuk a szenvedélyes olasz utat? Vagy irány az USA? Egyet tudtunk: minden esetben jól járunk.
A Király utcában található Pasta Bar és Burger Market minden irodista és éjszakai kalandor megmentőjeként lovagolja meg a budapesti streetfood-hullámot. Mert akár hisszük, akár nem, a streetfood lehet minőségi. Sőt, akár követhet gasztronómiai hagyományokat is. Komolyan.
Ismerős a jelenet az amerikai filmekből, amikor gőzfelhőből tör elő a jóképű szakácsfiú alakja, aki elképesztő gyorsasággal készíti el ételünket? Itt éppen ezt élhetjük meg… kicsit több dizájnnal. Az olasz ízeket kínáló Pasta Barban az amerikai életérzéssel átmosott itáliai feeling tör át, ugyanazzal a természetességgel, ami a Burger Marketra is jellemző. Pont arról a modern letisztultságról van szó, ami illik ahhoz az emberhez, aki egy kicsit mindannyian lenni akarunk: a sikeres 21. századi metropolita, aki gyors ebédjénél is ügyel arra, hogy tányérjára milyen marhahús kerül, vagy a budapesti éjszaka királya, aki a sokadik sör után is gondol arra, hogy a tésztaszósz házi-e.
Salsiccia golyós penne levendulás limonádéval
A Pasta Barban és a Burger Marketben olyan koncepciót építettek fel, ami forradalmasítja az eddig félreértett streetfoodot. Nemcsak jól hangzó jelzőként dobálóznak a minőségi szóval, hanem gondosan figyelnek arra, hogy a csomagolás környezetbarát legyen, a hozzávalók pedig frissen érkezzenek, sok esetben magyar kistermelőktől. Vallják, hogy Budapesten a gasztronómiai piacon már nem lehet hibázni, így nem kockáztatnak. A séf házilag készíti a burgerek szószait, saját fűszerezéssel és receptekkel, az olasz tészták mártásainál pedig főhajtással követik Itália receptjeit. A hús pontos összetételét a hentessel egyeztetik, a bucinak pedig minden nap egyenesen a kemencéből kell érkeznie.
És ami a legjobb, hogy itt beszélgetnek velünk. Míg Budapesten máig illik két mondattal elintézni a rendelésünket, itt valódi párbeszéd zajlik le. Válogathatunk, választhatunk, játszhatunk. Hiszen mi esszük meg a végeredményt, nem? A Pasta Barban a házi szósz kerülhet spagettire, pennére, fusillire és persze gluténmentes tésztára is, a szószon felül pedig más extrákkal is felturbózhatjuk az egytálételt. A salátabárban rengeteg öntet és hozzávaló közül válogathatunk, akár köretet varázsolva a koncepcióból, akár tartalmas ebédet.
Angus marhaburger joppie szósszal, baconnel és karamellhagymáaval, Horizont japánbúzasörrel
A Burger Marketnél mindez még ennél is nagyobban zajlik. A húspogácsák összetételén és súlyán, valamint az alap burgerfajtákon felül még annyi mindent pakolhatunk a bucik közé, hogy a kínálatot abszolút nem lehet megunni – már csak a kéthetente változó speciális ajánlat miatt sem.
A streetfood egy könnyed műfaj. Ez tény. Ám ez nem jelenti azt, hogy könnyedén is kell venni, ezt pedig itt az ideje, hogy megtanulja Budapest embere is és letegye azt a gyrost végre.
Gluténmente penne Amatriciana parmezánnal
mezánnalLehet, hogy a streetfoodot az utcán esszük meg, vagy csak egy pultnál állva, miközben az ételről készült Insta-fotó filtereit válogatjuk komoly arccal… de az étel akkor is étel, amit becsülni kell. Éppen ettől lesz a Pasta Bar és a Burger Market az összes streefood Keresztapja. Igen, nagybetűvel. Mert itt a legnagyobb komolysággal és professzionalizmussal ragaszkodnak ahhoz, hogy a hentestől külön rendelt húspogácsába csak só és bors kerüljön, mert vallják: igenis a hús minősége adja a jó ízt. Mert itt nem mainstream sört kínálnak a burger mellé, hanem az ízéhez passzoló magyar kézműves nedűket. Mert itt a salátánk mellé nemcsak kólát ihatunk, hanem egy pincészet mézzel készített házi szörpjét.
Mert itt két étterem Budapest legmenőbb utcáján van. És egy menő utcán, a menő emberekkel, csak menő utcakaja lehet, nem?
Csirkeburger oorlog szósszal, tükörtojással és cheddar sajttal
Burger Market
1061 Budapest, Király u. 8.
fb.com/BurgerMarketBP
Pasta Bar
1061 Budapest, Király u. 8.
fb.com/pastabarbudapest
Enteriőrfotók: Sáfár Krisztián