Nagyvilág

Az LMBTQ tartalmak törlését követelik az oroszok a Discord platformtól

 

Lassan nem marad olyan külföldi platform, amelyet ne fenyegetnének meg az oroszok, most épp a Discordra vetette ki a hálóját a Roszkomnadzor, a helyi médiahatóság – írja a Reuters.

A gamerek között igen népszerű Discordnak mintegy 40 millió felhasználója van Oroszországban, és egyes források szerint az orosz állam hamarosan be is tilthatja a platform használatát. A Discordot egyszer már felszólították az oroszok által illegálisnak minősített tartalmak eltávolítására, akkor ennek nem tettek eleget, ami miatt 3,5 millió rubel (mintegy 13 millió forint) büntetést szabott ki rájuk a médiahatóság.

A Roszkomnadzor most is azt követeli, hogy távolítsák el többek között az „LMBTQ propagandát” a felületről, és azzal is vádolják a platformot, hogy „extremista felhívások, gyermekpornográfia, öngyilkosságra való felhívás és drogokat támogató tartalmak” szerepelnek rajta.

Az orosz Videojáték-ipari Fejlesztési Szervezet vezetője, Vaszilij Ovcsinnyikov szerint a gamerek kénytelenek lesznek más csevegőplatform után nézni. Bár jelenleg a Discordnak nincs helyi alternatívája, valószínűleg hamarosan felbukkanak majd orosz vagy kínai verziók.

Az oroszok egyébként nemrég tették elérhetetlenné a Signal üzenőapplikációt, mely titkosított üzenetküldést tett lehetővé. Korábban megfenyegették a Duolingo nyelvtanuló applikációt is, akik viszont inkább eltávolították az LMBTQ tartalmakat, elkerülve ezzel a betiltást.

Az úgynevezett „LMBTQ-propaganda” terjesztéséért akár 4 millió rubel (átszámítva 16,5 millió forint) bírság is kiszabható Oroszországban, ahol a legfelsőbb bíróság tavaly novemberben a „nemzetközi LMBT-mozgalmat” szélsőséges szervezetnek minősítette. Ezzel gyakorlatilag a teljes LMBTQ közösség bármilyen megjelenését  betiltották, de a döntés után az LMBTQ közösség érdekében végzett tevékenységért akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin