Nagyvilág

Növelik a mentális betegségek kockázatát az átnevelő terápiák

 

A Stanford Medical kutatása megállapította, hogy az átnevelő terápiák megnövelik a mentális betegségek kialakulásának kockázatát az LMBTQ emberekben, amellett, hogy természetesen ezek a módszerek hatástalanok, hiszen nem lehet egy ember szexuális irányultságát vagy nemi identitását „kinevelni” belőle.

A The Lancet Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmány 4426 személyt vizsgált és „összefüggést talált az átnevelő terápiák felidézése és a depresszió, a poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD) és az öngyilkosság tünetei között” – mondta Nguyen Tran kutató. „Különösen azoknál az embereknél észleltük a legnagyobb károkat, akik mindkét típusú – a szexuális irányultságot és a nemi identitást érintő – átnevelő gyakorlatnak ki voltak téve. Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy szükség van változásra a szövetségi, állami és helyi szintű politikában, valamint arra, hogy meg kell értenünk az átnevelő terápiák hatását a mentális egészségre”.

Az átnevelő terápia lehet vallási rituálé, pszichológiai vagy viselkedési tanácsadás és averziós terápia. Ezek célja a heteroszexuális vonzalom előmozdítása vagy a személy nemi identitásának a születéskor kijelölt neméhez való igazítása.

Az új kutatás során felhasznált adatok a folyamatban lévő PRIDE tanulmányból származnak, amely az LMBTQ emberek egészségi állapotát követi nyomon az Egyesült Államokban. A vizsgált személyek körülbelül 57%-a ciszneműként, 43%-a pedig transzneműként azonosította magát. A korosztály 18 és 34 év között mozgott, az átlagéletkor 31 év volt.

A Stanford adatai szerint az országban az LMBTQ emberek 4-34%-a esik át valamilyen átnevelő terápián. A tanulmányban szereplő megkérdezettek 3,4%-a vett részt olyan átnevelő terápián, mely a szexuális orientációja megvátloztatására irányult, 1% vallotta, hogy a nemi identitását próbálták megváltoztatni és 1% esett át olyan terápián, mely mindkettőt megcélozta.

Az ilyen terápiákat nagyobb részben vallási vezetők végezték, de mentálhigiénés intézmények vagy szervezetek is voltak a terápiát végzők között.

„A legnagyobb mértékű szorongásos, depressziós és PTSD-tünetekről azok a résztvevők számoltak be, akik a nemi identitásuk miatt végzett átnevelő terápiát idézték fel” – mondták a kutatók. Azok, akik a nemi identitásukat és a szexuális orientációjukat egyaránt megcélzó átnevelő terápián vettek részt, nagyobb arányban voltak hajlamosak az öngyilkosságra.

Az átnevelő terápiákat a világ több országában elkezdték betiltani, bár még az Európai Unión belül sincs egységes gyakorlat erre. Összesen 28 országban tilos az átnevelő terápia, Magyarországon például nem.

 

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített számok egyikét: 14 év alattiaknak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vonala a 116-111, illetve a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a 116-123-on. A Háttér Társaság telefonos lelkisegély szolgálata: 137-37.
 
 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin