Nagyvilág

Csökken az LMBTQ közösség elfogadottsága az USA-ban

 

A GLAAD civil szervezet új felmérése azt mutatja, hogy kis százalékkal ugyan, de csökkent az LMBTQ közösség támogatottsága az Amerikai Egyesült Államokban.

A 2023-as felméréshez képest összességében 4%-kal csökkent az LMBTQ-támogatottság az országban, idén 80%-ot mértek. Ez is jelentős támogatottság, azonban a csökkenés mutatja az USA-ban az utóbbi időben megszaporodó LMBTQ-ellenes politikai retorika és törvények hatását.

A jelentés szerint a megkérdezettek 91%-a véli úgy, hogy az LMBTQ embereknek félelem nélkül kellene élniük és 93% gondolja úgy, hogy nem kellene diszkriminációt elszenvedniük.

A kérdőívre válaszolók 95%-a szerint az iskoláknak biztonságos és elfogadó helyeknek kell lenniük minden fiatal számára, 93% pedig azt szeretné, ha a gyerekeket megtanítanák arra, hogy értékeljék és elfogadják a többi embert olyannak, amilyenek.

A nem LMBTQ válaszadók 82%-a támogatná leszbikus, meleg vagy biszexuális családtagjait, illetve barátait, 77% pedig a transznemű és nembináris ismerőseit is.

A jelentésből az is kiderült, hogy a Z generációs felnőttek 70 százaléka szembesült már nemi identitása miatt megkülönböztetéssel, szemben az előző évi 57 százalékkal. Ez nagyobb növekedést jelent, mint azok esetében, akiket szexuális irányultságuk miatt diszkrimináltak, ami idén 54 százalék volt, szemben a 2023-as 49 százalékkal.

Korábbi felmérések alapján az államokban a Z generáció (az 1997 és 2002 között születettek) a leginkább queer generáció: minden hatodik nyilatkozta, hogy az LMBTQ közösség tagja.

„Miközben az LMBTQ emberek elfogadottsága továbbra is magas, az idei adatok egyúttal komoly vészjelzést is adnak a veszélyekről, amelyek ezt a fejlődést és a minden amerikai által értékelt szabadságjogokat fenyegetik” – mondta Sarah Kate Ellis, a GLAAD elnöke.

Idén egyébként a házassági egyenlőség támogatottsága is csökkent az USA-ban.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin