Hírek

Alig vannak LMBT-karakterek a hollywoodi filmekben

A hollywoodi filmek szereplőinek kevesebb mint 1 százalékát adták ki az LMBT-karakterek – derült ki egy friss kutatásból. Tavalyi évben 32 LMBT-személy volt található a mozivásznon, ami végülis előrelépés a 2014-es 19-hez képest.

A USC olyan szempontból vizsgálta meg 2015 száz legtöbb bevételt szerzett hollywoodi filmjét, hogy a szereplői milyen neműek, milyen etnikumúak, milyen szexuális orientációjuk van. Az eredmény siralmas, mert ha úgy vesszük, egy átlagos hollywoodi karakter fehér, heteroszexuális férfi.

„Úgy látjuk, hogy az egyenlőtlenségek nagyon is rögzültek. Úgy vettük észre, hogy előszeretettel kihagyják a filmekből azokat, akik nem fehér, hetero, jól kinéző férfi. Annak ellenére, hogy sokat beszélnek róla, aktivistái vannak a kérdésnek, a status quo nem változott” – fejtette ki Stacy L. Smith, a kutatás egyik vezetője.

A 2015 száz legtöbb bevételét magáénak tudó moziban összesen 4370 megszólaló karakter tűnt fel. Ebből 32 volt meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű. Ez kevesebb, mint az egy százalék. Bár örülni lehet, hiszen 2014-ben csak 19 ilyen szereplő volt.

Jeffrey Tambor plays Maura on the new drama Transparent on Amazon Prime.
Míg a filmekben alig van LMBT-karakter, addig a sorozatokban egyre több jelenik meg. A képen Jeffrey Tambor a Transparent főszereplője.

A 100 filmből 82-ben egyáltalán nem volt LMBT-karakter, de a maradék 18-ban is maximum apró mellékszereplőkként tűntek fel. Főbb szerepekben maximum sorozatokban láthatunk LMBT-ket. Az viszont kiemelendő, hogy az etnikai sokszínűség nagyon is jellemző az LMBT-szereplőkre, 40 százalékuk valamely alulreprezentált csoportból került ki.

Ha az összes szereplőt nézzük, 74 százalékuk fehér volt, 12 százelékuk fekete, 5 százalékuk latin és 4 százalékuk ázsiai. 31 százelék volt csak nő, és csak 32 filmben tűntek fel kiemeltebb szerepekben.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin