Nagyvilág

52 év után bocsánatot kért az IBM kirúgott transznemű munkavállalójától

Lynn Conway 1964-ben csatlakozott az IBM Research csapatához. Munkájához számos számítástechnikai felfedezés kötődik, amelyek a következő évtizedekben jelentős befolyással voltak az okostelefonok, az internet és az állambiztonság fejlődésére.

Mindezek ellenére 1968-ban Conway-t az IBM akkori vezérigazgatója az egészégügyi igazgató javaslatára azonnali hatállyal elbocsátotta. Az ok annyi volt, hogy az egykor férfiként alkalmazott Lynn nőként kívánta folytatni életét. A következő évek számos nehézséget hoztak számára. Nem talált munkát, volt felesége el akarta tiltani közös gyermekeik látogatásától.

Végül a hetvenes és nyolcvanas években folytatta informatikai karrierjét, 1985-ben pedig a University of Michigen ajánlott professzori állást számára, ahonnan 1998-ban professor emeritaként vonult nyugdíjba.

 

Lynn Conway egykor és ma

 

Az IBM sokáig hallgatott vele kapcsolatban. Ez a több, mint fél évszázados időszak azonban most októberben lezárult, amikor a cég munkavállalói számára elérhető csatornán a HR politikáért felelős vezérigazgató-helyettes, Diane Gershon (akinek lánya szintén transznemű) beszélgetett közel egy órát Lynnel.

A felvezetőben Gershon az egész IBM nevében bocsánatot kért, amiért Conway-t egykor nemi identitása miatt kirúgták állásából. A 82 éves transz aktivistát emellett IBM Lifetime Achievement Awarddal is kitüntették. A díjat olyan személyek kaphatják meg, akik technológiai újításaikkal változtattak a világon.

Az IBM persze rengeteget változott Lynn Conway 1968-as elbocsátása óta. A 400 ezer főt foglalkoztató cég 2003 óta minden évben 100%-on teljesít a Human Rights Campaign vállalati egyenlőség indexén és nagy hangsúlyt fektet az LMBTQ-munkavállalók védelmére és egyenlőségére nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, de szerte a világon.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin