Színes

50 éves az Olivia, az első leszbikus hajótúrákat szervező cég

Olivia Travel
Az Olivia Travel első hajóútja 1990-ben. / Fotó: Olivia Travel

50 évvel ezelőtt jött létre az Olivia márka, mely 1990 óta szervez leszbikus hajóutakat, a világon elsőként – írja a The Guardian.

A cég 1973-ban jött létre Olivia Records néven az Egyesült Államokban, és radikálisnak számító zenekiadóként működött egy olyan korszakban, amikor a nők elveszíthették a munkájukat, vagy akár a gyerekeik felügyeleti jogát is, ha előbújtak.

Judy Dlugacz, a vállalat igazgatója és egyik alapítója büszkén tekint vissza az Olivia múltjára. A lemezkiadó mintegy egymillió lemezt adott el, és számos sikeres koncertet szervezett. Amikor a 80-as évek végén a nehézségek miatt majdnem bezárták a vállalatot, az utolsónak szánt koncert után megkereste egy nő, aki azt javasolta, tartsanak koncertet az öbölben. Innen jött az ötlet egy utazásszervező létrehozásához.

Az első hajótúrára 1990-ben került sor, egy négy napos bahamai utazást szerveztek mintegy 600 leszbikus nőnek – minden hely elkelt az útra. Nem volt azonban zökkenőmentes a szervezés: senki nem akart hajót kölcsönözni egy leszbikus úthoz. Végül egy görög családi vállalkozás mentette meg az Oliviát: a kapitány közölte Dlugaczcal, hogy ő Szapphó szülőhelyéről, Leszbosz szigetéről származik (amelyről a leszbikusok a nevüket kapták), úgyhogy neki nincs semmi gondja a leszbikusokkal.

Az 1990-es években az utakat nem reklámozták nyíltan, különösen nem a leszbikus szó használatával. Az utazóközönség nagy része nem bújt elő publikusan, sokak esetében a család sem tudott az orientációjukról. Egy talkshowban történt bemutatkozásuk után sokan keresték meg a társaságot azzal, hogy szeretnének velük utazni. Ugyanakkor rengeteg gyűlölködő telefonhívást is kaptak. 1998-ban a Bahamákon mintegy 100 melegellenes tüntető várta a hajó befutását, amit követően a helyi turisztikai minisztérium vezetője kénytelen volt bocsánatot kérni az utasoktól.

Biztonságos, felszabadult környezetet akartak teremteni

Az Olivia Travel 1990 óta több mint 350 000 LMBTQ nőt látott vendégül a hajói fedélzetén. Visszatérő vendégeik általában a 30-as korosztályból kerülnek ki. A társaság hosszabb, nagyhajós túrákat és kishajós utazásokat is kínál. Az üdülőhelyeket ilyenkor lefoglalják, hogy az utasok teljesen felszabadultan pihenhessenek.

Sokan visszatérő vendégei az Oliviának, Jai Henrietta például hétszer utazott a társasággal, és azonnal beleszeretett a koncepcióba: „Csak álltam ott, tátott szájjal. 2000 nő egy helyen, ölelkeznek, fogják egymás kezét, csókolóznak – tiszta utópia volt ez a számomra” – mondja.

Partnere, Lyla Row szerint az Olivia azért különleges, mert az ő útjaikon nem kell elővigyázatosnak lenniük a párjával, leveszik a vállukról az extra stresszt, és a nyaralás pihentetővé válik – amilyennek lennie kell.

2004-ben az Olivia egyik hajóján volt az L című televíziós sorozat premierje, és az egyik epizód is a hajójukon játszódik. A rendezvényeiken rendszeresen fellépnek hírességek is.

Természetesen az Olivia segítségével rengeteg barátság és szerelem is szövődött az évtizedek során, és a hajótúrákon esküvőket is bonyolítottak már le.

Az utóbbi években az Olivia inkluzívabbá is vált, már nem csak leszbikus nőknek kínálja fel az utazási lehetőséget, hanem transznemű, nembináris és heteroszexuális nőknek is. „Az Olivia, mint márka, mint vállalat, erőteljesen a női élményre összpontosít” – mondja Dlugacz. „Szóval ha úgy érzed, beleillesz ebbe, akkor közénk tartozol.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin