Hírek

35 év kihagyás után áll ismét egyháza szolgálatba a nyíltan meleg lelkész

Ralp Carl Wushke 1978-ban lett a kanadai Luteránus Egyház lelkésze, azonban 1984-ben felhagyott a szolgálattal. Úgy érezte, képtelen tovább titkolni szexuális orientációját társai és a gyülekezet előtt.

Néhány évvel később, mikor vissza szeretett volna térni, püspöke – akinek Wushke időközben elmondta, hogy meleg – figyelmeztette: ezt a lehetőséget kizárólag akkor hajlandó mérlegelni, ha a férfi cölibátust fogad. Wushke erre azonban nem volt hajlandó.

 

Ralph Carl Wushke

 

Egy évvel később, 1988-ban az egyház is szigorított szabályzatán és előírta, hogy „nyíltan meleg és szexualitását gyakorló” férfiak nem állhatnak onnantól lelkészi szolgálatba és azok, akik már szolgálnak, nem vezethetnek többé gyülekezetet.

Wushke számára fájdalmas volt olvasni a döntésről, különösen annak fényében, hogy a Luteránus Egyház Kanadában igen kicsi (jelenleg körülbelül fél millió hívőt számlál) és a püspökök szinte kivétel nélkül személyes ismerősei voltak.

E rendelkezés egészen 2011-ig volt hatályban, de ekkorra Wushke már egy másik egyház keretein belül szolgált. 2018-ban aztán, mikor nyugdíjba vonult, a Luteránus Egyház ajtajai ismét megnyíltak előtte. Egy 2019-es döntés pedig, miszerint azok, akik korábban szexuális orientációjuk miatt távozni kényszerültek, gyorsított eljárásban térhetnek vissza, csak megkönnyítette a folyamatot.

Számtalanszor elképzeltem a visszatérést. Nem tudtam, hogy valaha tényleg megtörténhet. Hittel fogok szolgálni” – nyilatkozta meghatódottan Wushkie atya a kanadai CBC-nek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin