Színes

2023 legnépszerűbb filmjeinek alig töredékében bukkan fel queer karakter

Az Amerikai Egyesült Államok központú Annenberg Inclusion Initiative (AII) nemrég megjelent tanulmánya 1700, 2007 és 2023 között megjelent élőszereplős és animációs filmet vizsgált a nemek, a faji és etnikai hovatartozás, az LMBTQIA+ közösség és a fogyatékossággal élők reprezentációja szempontjából.

A szervezet a rendezők, írók, zeneszerzők, szereposztók és producerek nemét és faji, valamint etnikai hovatartozását is vizsgálta.

Az AII szerint a 2023 legnépszerűbb filmjeiben szereplő 5084, saját szöveggel rendelkező szereplőnek mindössze 32%-a volt nőnemű, 68,2%-a hímnemű, és kevesebb mint 1%-a volt nembináris.

A jelentésből az is kiderült, hogy 2023 legnépszerűbb filmjeinek háromnegyedében egyetlen LMBTQIA+ karakter sem szerepelt. A kevés kivétel közül öt filmben volt az a főszereplő – kettő férfi, és három nő.

Összességében a szöveggel rendelkező karakterek mindössze 1,2%-a volt LMBTQIA+ személy, ami megegyezik a 2014-es adatokkal. E karakterek több mint fele meleg volt, egyharmaduk leszbikus, és csak néhány biszexuális vagy egyéb szexuális orientációjú.

Ami még szomorúbb, hogy a 200 legnépszerűbb film 9000 szereplője között egyetlen transz karakter sem akadt 2023-ban.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin